Kosmos-projekt

21. feb 2017

Skuespillere og musikere søges til teaterprojekt. Kosmos er et udendørs teaterprojekt i sommeren 2017 med Maria Lexa som instruktør.

I sommeren 2017 vil en gruppe skuespillere og musikere præsentere en række udendørs forestillinger, som benytter teater, dans, komik, store dukker, maskespil og live musik. Projektet hedder Kosmos og udføres i samarbejde med FO-Aarhus. Kosmos er en hyldest til Moder Jord og præsenteres for et bredt publikum i alle aldre og fra forskellige kulturer.

Prøveperiode: 25. juni til 25. juli.

Spilleperiode: 25. juli til 25. sept.

Projektet foregår i Aarhus og turnerer i andre dele af Danmark. Under prøveperioden vil gruppen arbejde intensivt sammen og der tages højde for at medvirkende kan passe studier eller job. Kosmos spilles i Mathilde Fibigers Have uden for Kvindemuseet under Aarhus Festuge 2017. Det er gratis at deltage i Kosmos-projektet.

Man skal have scenekunsterfaring, have lyst til gruppearbejde og have mulighed for at deltage i projektets struktur.

I foråret 2017 vil Maria Lexa lede 4 teaterworkshops, som også danner rekrutteringsgrundlag for projektet.

Workshop 1: 23. april kl. 10-14.00

Workshop 2: 30. april kl. 10-14.00

Workshop 3: 7. maj kl. 10-14.00

Workshop 4: 14. maj kl. 10-14.00

Det foregår i FO-byens lokaler, Vester Alle 8, lokale VA8-009. For at deltage i en audition er det nok at vælge én workshop-dag. Workshops er gratis og åbne for alle interesserede.

Tilmelding og yderligere information fås hos Maria Lexa på sunxmoon.lexa@gmail.com

Baggrund: Fra 1990– 2000 var Maria Lexa kunstnerisk leder af Foreningen Freja, som arrangerede 6 internationale kvindeteater- og kultur festivaler i Aarhus. Som en del af festivalen, instruerede Maria sine første udendørs forestillinger med masker og store dukker, Vildgæssenes Måne og Sol, som turnerede i Danmark, Sverige, Finland, Letland og Tyskland. Siden 2001, har hun ledet Sun & Moon Ensemble i San Francisco, som er kendt for sine store udendørs teater produktioner. I et samarbejde med Quonga Teater Netværk, instruerede Maria Lexa stykket, Medea, Medea, som havde premiere på QuongaFest 2014 i Aarhus og derefter turnerede i Danmark. Produktionen var støttet af Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje og af DATS. Kosmos projektet vil bygge videre på flere aspekter af Medea, Medeas succes—kunstnerisk, praktisk og samarbejdsmæssigt.

Koncept: Traditionelt, præsenteres forestillinger i et teaterhus, hvor tilskuerne køber billetter for at få adgang. Kosmos vender om på konceptet og tager teateret ud til befolkningen i byen. Der tilhører forestillingen alle. Forestillingen inspireres af og indpasses til sine omgivelser og dermed revitaliseres og forvandles den offentlige plads til et slags folkerum.

Forestillings stil: Spil med masker, store dukker og live musik er velegnet til at opføre udendørs. Denne form for udtryk har rødder i folkekunst, myter og ritualer fra kulturer rundt i verden, såsom Afrika, Bali, Mexico, Grønland, Belgien, Grækenland og Italien. Samtidigt deltager den i en moderne bølge af interesse i improvisationsspil, karneval og gadeteater. Kosmos bygger på et originalt manuskript og skabes af gruppen under ledelse af Maria Lexa, med hensigten at forny og udvide kunsten af udendørs teater.

Stykket bygges på maskespil, som er en specielt gren indenfor fysisk teater. Ligeledes dukkespil, hvor skuespilleren optræder inde i en stor, 3 meter høj dukke. Disse teaterformer kræver specielle teknikker, som de medvirkende vil bruge de første uger af prøveperioden til at beherske, under Maria Lexas instruktion. Produktionens masker og dukker er kunstværker i sig selv. Kosmos benytter træmasker, nogle håndlavet af maskemestre i Bali og andre af den Danske kunstner, Kirsten Gitz-Johansen. Produktionens store dukker er designet og fremstillet af Maria Lexa. Kosmos forestillingen spilles uden ord. Den benytter det universelle sprog af kropsudtryk, musik, og stærke visuelle oplevelser. Derfor er produktionen åben til medvirkende fra diverse baggrunde, som kan også biddrage fra deres rige kulturtraditioner. Resultatet er at løfte op den kunstform og opnå dens specielle tryllebindende magi i et nutids sammenhæng.

Forestillingen: For at opnå sin specielle dramatiske virkning, skal udendørs teater være klart, enkelt og visuelt stærkt. Hver præsentation af Kosmos indledes med et  ca. 30 minutters optog, som ender på spillepladsen, hvor gruppen spiller en 35 minutters koreograferet forestilling foran deres bagtæppe.

Forestillingen og optoget ledsages af live musik. Under prøverne vil produktionens musikere skabe original musik i tæt samarbejde med instruktøren og gruppen. Trommespil er specielt vigtigt og giver grundrytmen til optoget og dansesekvenser. Med andre instrumenter og vokal musik, tilføjes melodier og lydbilleder, som er med til at skabe stykkets forskellige dramatiske stemninger.

Historien: Stykket begyndes med Mamacha, en Mor Jord figur, spillet af en 3 m. høj dukke, omringet af småfolk  i træmasker, som ærer hende. Pludseligt træder en bande sprælske figurer ind. I udtryksfyldte Balinesiske abemasker, spiller de i høj komisk, satirisk stil. De forurener, støjer, laver ballade og skaber kaos, indtil en gruppe elegante abefigurer, fint klædt med tophatte, ankommer og lykkes med at beherske de uartige. Sammen med de småfolk, spiller de musik, skaber feststemning og danser af sted. Mamacha, glemt og forladt, udfører en trist solo. Men den frække bande retter op på situationen og soner sig ved at føre ind Papacho, en stor dukke som er en mandlig modpart til Mamacha. Sammen, danser de to store dukker en uforglemmelig kærligheds duet og får nye børn, som deler naturens frodighed med alle. Forestillingen afslutter med en livlig finale som inddrager alle spillerne og tilskuerne. Stykkets underliggende temaer er naturens kraft, kvindekraft, økologi, fred og  forhold mellem mænd og kvinder.

Struktur - den professionelle kærnegruppe: Produktionen bygger på et samarbejde mellem professionelle og amatører. Følgende stillinger bliver fyldt af professionelle, som får betalt honorar: Kunstnerisk leder, praktisk koordinator, instruktør assistent, regnskabsansvarlig/konsulent, kostumier/syerske, musikere, tekniker/scenograf, video/film kunstner.

Maria Lexa er kunstnerisk leder og Lisbet Kristensen er regnskabsansvarlig/konsulent.

Projekt koordinator er en vigtig stilling, som skal fyldes tidligt i processen, af en person med uddannelse og erfaring i kultur organisation og en god kontakt med det professionelle kunstmiljø, såvel som med vækstlaget. Projektkoordinatorens opgaver inkluderer: at udbrede information om projektet til potentielle deltagere, at dyrke forhold til samarbejdspartnere, at skrive ansøgninger, at skaffe og passe kontakt med gæstespil arrangører, at ordne lokalerne, at koordinere optagelsesprøver, prøver og turnéen.

Instruktørassistenten skal have teateruddannelse og erfaring og vil få ansvar for kunstneriske og praktiske opgaver i forbindelse med forestillingen. Instruktørassistenten vil også spille i stykket.

Kostumieren, musikere, teknikeren og video/film kunstneren har funktioner i opbygningen af forestillingen. Kvalificerede personer søges gennem netværket og bliver udvalgt senere i processen.

Kostumieren vil designe og lave kostumer til stykket.

Musikere vil skabe og spille musik til forestillingerne.

Teknikere vil bygge og transportere forestillingens bagtæppe, scenografi og  rekvisitter.

En erfaret video/film kunstner skal optage forestillingen og lave et video af god kvalitet til dokumentation af Kosmos produktionen.

Skuespillerholdet vil bestå af 16 -24 engagerede amatører, valgt gennem  grundige optagelsesprøver. De skal have teatererfaring, og være villige til at påtage sig ansvaret og udfordringen i at medskabe en forestilling af høj kunstnerisk kvalitet. Der sættes fokus på hver enkelt skuespillers udtryk, men gruppeprocessen prioriteres højt. Under Kosmos projektets forløb, vil gruppen fungere som et teater ensemble. Disse medvirkende får ikke betaling, men de vil få professionel træning og værdiful erfaring med kreativ arbejde.

Da Kosmos er et sommer projekt, åbnes muligheden for medvirkende fra forskellige teater- og kulturelle baggrund: universitets- og andre studerende, DATS medlemmer, dramalærer, teatergruppemedlemmer, folk fra vækstlaget, mm.

Se mere på www.sunandmoonensemble.org og www.facebook.com/KosmosMariaLexa