Rethink Activism

14. nov 2018

Formålet med projektet er at skabe en fortælling om engagement med udgangspunkt i hverdagslivet. Vi vil skabe en karakter, man kan spejle sig i (hverdagsaktivisten) og give det lokale engagement autoritet og tyngde i den politiske samtale.

 

I første omgang med fokus på at lave flere portrætter af hverdagsaktivister.

- Tanken er at lave portrætter på skrift og gennem dokumentar-kortfilm, som vi deler på sociale medier.

- Vi vil samarbejde med byer i regionen for at få flere involveret i at fortælle og for at skabe bredere ejerskab og opbakning.

- Når vi er klar udgiver vi en bog og laver en række længere dokumentarfilm, der går i dybden.

Sager der Samler har allerede lavere en del film, bl.a. denne meget fine film om Steffen Sand og Skraldecaféen, som viser, hvordan vi kunne tænke os at fortælle: http://sagerdersamler.dk/dokumentar-kortfilm-om-steffen-sand-og-skraldecafeen/

Den overordnede idé med filmene er, at de tager os med ind i følelsernes land. Der, hvor vi kan se, høre og mærke de mennesker, som ønsker at skabe forandringer. Lige derfra, hvor de selv står. Vi får lov at træde ind i deres verden og være med på en rejse, hvor tvivl, håb, modstand, mod og læring er en del af vejen. Men også opbakning, hjælp og fællesskab, som løfter det hele til noget meget større. Det er personlige åbenbaringer om, at man kan ændre sin omverden - og at man i den proces også ændrer og udvikler sig selv.

Filmene taler til det sted i os, som søger styrke, identifikation og inspiration. Med momenter fra personernes liv og gøren, åbner filmene op for virkeligheder og mennesker, som eksisterer rundt omkring os, men som vi ofte ikke får mulighed for at se ind i

Som det første laves en film om Pia Stabel fra projektet Vaskeriet (for udviklingshæmmede) og den skal starte med hendes historie der, hvor hendes tanker og værdier ikke passede ind i den eksisterende virkelighed. Hun er pædagog for mennesker med udviklingshæmning. Hun er det stærke menneske, som hjælper andre. Men ikke som en normal pædagog. Hun åbner verdener, som ikke eksisterede før. For hvem spørger egentligt de udviklingshæmmede om, hvad de drømmer om? Det er dér, Pia starter. ”Vaskeriet” var en drøm, som blev til virkelighed. Her vasker mennesker med udviklingshæmning nu tøj for både hjemløse, virksomheder og beboere i et boligområde. De er nu blevet en del af samfundet og de stråler. Grin og gode samtaler, pletfri duge, knus, udbringning, kaffe og taknemlighed blander sig med sammenhold, voksende selvtillid og nye drømme - som de udviklingshæmmede nu tør sige højt. 

At gå nye veje giver modstand. Også fra sider, som man skulle tro, ville bakke op. Men Pia går bare i gang - sammen med sin gode makker Katrine og de tre udviklingshæmmede Lotte, Katja og Raphael. De mennesker, der gør Pia stærk, er dem, vi kalder svage. De har så meget at give, når bare de får lov. Meget, meget mere, end man kunne forestille sig. Det, de sammen har skabt, er nye koblinger i lokalområdet, i samfundet - og ikke mindst inde i dem selv.

Den første dokumentarfilm handler om Steffen fra Skraldecaféen. Du kan se filmen om Steffen og Skraldecaféen her. Den varer 8 min og er virkelig bevægende:

http://sagerdersamler.dk/dokumentar-kortfilm-om-steffen-sand-og-skraldecafeen/

De to næste er på vej. De handler om Jeppe, som er bydelsaktivist og Nina, som står bag Arternes Aarhus. Desuden er vi gået i gang med at lave en bog med alle 130 portrætter af hverdagsaktivister, som vi har lavet og delt på sociale medier.

Vi har også haft dialog med potentielle samarbejdspartnere i regionen, bl.a. i Ringkøbing-Skjern. Men det er op ad bakke, så vi bruger ikke mere energi her. Det er også lidt op ad bakke med finansieringen, så vi prøver i stedet at tage et skridt ad gangen med egne ressourcer og se, hvor det fører hen. For historiefortællingen er virkelig vigtig.

 

Samarbejdspartner: Sager der Samler.

Projektet støttes af FO-Aarhus' debatpulje.