La Fura dels Baus

28. apr 2017

La Fura dels Baus: Veus Veus Veus / Stemmer Stemmer Stemmer / Voces Voces Voces. En kæmpeforestilling præsenteret af Aarhus Produktionsskole og skabt i samarbejde med den internationalt kendte spanske teatertrup, La Fura dels Baus. La Fura dels Baus kommer tilbage til Aarhus for at samarbejde med alle vores unge og ansatte i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad - Aarhus 2017. Vi skaber sammen to store performances i Ridehuset den 28. og 29. april 2017. I den forbindelse kommer Pep Gatell og tre instruktører fra den verdensberømte og anerkendte catalanske performancegruppe La Fura dels Baus.

Tirsdag den 18. april 2017 sparker vi vores tredje og sidste Kulturby 2017-projekt i gang under overskriften Sårbare unge som Aktive Kulturskabere. Formålet med projektet er først og fremmest at vise, at såkaldt sårbare unge (elever på Århus Produktionsskole samt KUU Aarhus) indeholder en masse kreativitet og ideer og evner, og at de også fortjener en stemme i det århusianske kulturliv. Formålet er ligeledes at vi med inddragelsen af de unge kan tiltrække deres netværk og dermed et publikum, som ikke normalt deltager i kulturbegivenheder i Århus Midtby. Endelig er formålet at lave nogle fantastiske performances på et højt kunstnerisk niveau og derfor ønsker vi at samarbejde med nogle af verdens førende og mest anerkendte performancegrupper.

Første projekt, ‘Mi Memoria’, løb af stabelen i januar 2015, hvor vi samarbejdede med instruktør Pep Gatell fra den spanske performancegruppe La Fura dels Baus (som blandt andet lavede åbningen af OL i Barcelona og har flere kulturbyåbninger på CV’et) om en udsolgt performance i Den rå hal. I april 2016 søsatte vi i samarbejde med 12 kunstnere (lysfolk, instruktører, dansere, programører, videoartister mm) fra phase7performing arts fra Berlin det andet projekt, ‘fortuna 2.0’. Fortuna 2.0 blev afsluttet med et stort udsolgt show i Ridehuset.

I 2017 skal vi atter samarbejde med instruktører og kunstnere fra La Fura dels Baus. Hvor vi i 2015 havde besøg af en instruktør og en assistent skal vi i dette projekt samarbejde med fire instruktører og kunstnere fra La fura dels Baus: Pep Gatell vender tilbage som instruktør og med sig har han atter kunsterisk leder, Nadala Fernandez. Derudover kommer Pedro Lavente, som skal samarbejde med eleverne om at inddrage performance-appen i de afsluttende forestillinger samt Juan, som skal lave en workshop med dans, fysisk udfoldelse og bevægelse.

Instruktørerne ankommer til Danmark den 17. april 2017, og den 18. april laver de en fælles præsentation for hele skolens elever og ansatte. Herefter er eleverne inddelt i en række workshops og gennem to uger arbejder vi hen imod en afsluttende performance i Ridehuset og på Officerspladsen den 28. og 29. april 2017. Eleverne har inden opstart meldt sig på een af følgende workshops Performance, Bevægelse, App, Krea, Bygge, PR og Kommunikation, Scene og Teknik, Musik, Køkken og Logistik.

Temaet for workshoppene og titelen på den afsluttende performance bliver Veus Veus Veus / Stemmer Stemmer Stemmer / Voces Voces Voces. Som publikum vil man opleve at træde ind i forskellige situationer - ikke en række lineære fortællinger med ord men situationer og stemninger. Publikum skal selv være med til at danne fortællinger og – stemmer – vi har heller ikke en lineær hukommelse. Publikum skal ikke kunne regne ud, hvordan de forskellige situationer ender. Som publikum vil man opleve at være i forskellige følelser, hvor man ikke kan nødvendigvis kan overskue hvad der skal ske – lyde, scenografier, dufte, væsker, smage.

Alle fortællinger skal komme fra de unge/være inspireret af de unges historier, så der foreligger på nuværende tidspunkt ikke noget manuskript for performancen. Dette vil blive lavet i ugerne op til under workshoppene med titlen Work in Progress, og det er således de implicerede unges historier, stemmer og fortællinger, der tages udgangspunkt i til Voces Voces Voces // Stemmer Stemmer Stemmer. Publikum vil ligeledes skulle downloade en performance-app, når de træder ind i Ridehuset.

Performancen består af to dele: Første del foregår i Ridehuset fra 21 til cirka 21:45 og kræver billet (Billetter købes her: https://aaps.safeticket.dk/stemmerstemmerstemmer ), og anden del foregår på Officerspladsen fra cirka 21:46, hvor der er fri adgang for alle. Udover at lægge grus til del 2 af performancen danner Officerspladsen ramme om en scene med optrædener fra det unge musikvækstlag i Århus før og efter performancen (18 - 20:45 samt 22:30 - 23:59). Der er ligeledes mulighed for at spise aftensmad og købe drikkevarer på Officerspladsen fra klokken 18. Vi håber at mange vil benytte sig af muligheden for at få en helaftensoplevelse med mad, musik og performance den 28. eller 29. april! Sidste gang La fura samarbejde med Århus Produktionsskole blev billetterne revet væk, og vi håber derfor, at vi med to forestillinger - den 28. og 29. april - kan give endnu flere muligheden for at få en unik oplevelse med elever op mod 200 elever fra Århus Produktionsskole og KUU Aarhus!

Siden La fura dels Baus besøgte os første gang i 2015 har vi haft tætte samarbejdsrelationer med de spanske performere - blandt andet var 22 elever i praktik i Barcelona sidste år, hvor de samarbejdede med La fura om at udvikle en performance-app til mobiltelefoner. Denne app vil i under kyndig vejleding af Pedro Lavente ligeledes blive inddraget i årets performance. Mødet med Århus Produktionsskole har ligeledes haft stor betydning for La fura dels Baus, der med inspiration i Århus Produktionsskole og produktionsskoletanken (forskellige professioner under samme tag - både håndværk og kreative værksteder og aktiv inddragelse af unge i en produktion) nu har åbnet deres egen produktionsskole, Epica, i Barcelona.

Første hold startede i efteråret 2016, og andet hold er netop gået i gang. Projektet er støttet med midler fra Kulturby 2017-fonden og de to afsluttende performances er støttet med midler fra Århus Kommunes Kulturarrangementspulje. Projektet er endvidere støttet af en lang række lokale sponsorer - vi har fået alle de tilrejsende kunstneres aftenmåltider sponseret af blandt andet Apothek, Restaurant Hærværk, Århus Street Food, L’Estragon, Frederikshøj og Restaurant ET.

Om Pep Gatell:

Projektets formål som beskrevet i ansøgningen til Kulturby 2017-fonden:

● At afsøge forskellige metoder hos professionelle performancekunstnere, således at lærerne på Århus Produktionsskole (ÅPS) kan blive endnu dygtigere til at inddrage udsatte unges deltagelse i og anvendelse af kulturproduktioner og iværksætteri i Aarhus.

● At såvel de unge på de kreative værksteder (eksempelvis Potemkin-film, Teater og Musik) som på de traditionelle håndværkerværksteder (eksempelvis Træ og Metal) får en oplevelse af, at det lige præcis de kan er vigtigt i en større kulturproduktion.

● At de deltagende udsatte unge gennem projekter a 2-ugers varighed med anerkendte performancegrupper får ejerskab af kulturproduktioner i Århus, og at deres venner og familier inddrages via de unges engagement og performances og derved ligeledes får mulighed for at blive inddraget i det århusianske kulturliv. Ved at insistere på at inddrage sårbare og unge tosprogede i noget konkret kulturskabende vil vi bidrage, motivere og skabe rum til at de bidrager til et aktivt borgerskab i Århus.

● At samarbejdet mellem La Fura, Phase7 og de unge udmønter sig i events i byens rum efter hver workshop samt et brag af et event i løbet af 2017 og i årene efter.

● At der ved at anvende både summative og formative evalueringsformer bliver sat fokus på lærernes kompetenceudvikling og læring.

 

Links vedr. projektet:

www.lafura.com og om skolen Epica: www.epicalab.com  samt facebook: Èpica

Billetter koster 100,- kr. og kan allerede nu købes på:

https://aaps.safeticket.dk/stemmerstemmerstemmer

Du kan følge med i projektet, de unges fremdrift, samarbejde og resultater og forestillingens tilblivelse på: https://www.facebook.com/events/801210913377373/

HVEM: Århus Produktionsskoles værksteder samt værkstedet Byggepladsen på havnen, Potemkin - Den Jyske Film- og Fotoskole, F16 og Kulturentreprenør - KUU

HVAD: Forestilling: Veus Veus Veus / Stemmer Stemmer Stemmer / Voces Voces Voces

HVOR: Ridehuset og Officerspladsen, Vester Allé 1, 8000 Aarhus, Denmark

HVORNÅR: Fredag den 28. april:

1. del: 21:00 - 21:45 (Ridehuset - kræver billet)

2. del: 21:46 - 22:30 (Officerspladsen - gratis adgang)

Lørdag den 29. april

1. del: 21:00 - 21:45 (Ridehuset - kræver billet)

2. del: 21:46 - 22:30 (Officerspladsen - gratis adgang)

Før og efter forestillingen er der optræden på Officerspladsen uden for Ridehuset

KONTAKT: Stine Snede Villumsen, koordinator for La Fura dels Baus, M: ssv@aaps.dk T: 41903669, Claus Bentsen, forstander, M: claus.bentsen@aaps.dk, T: 20285988, Lis Holm, viceforstander, M: lis.holm3@aaps.dk , T: 4190 3655.

INFO: www.aaps.dk og www.lafura.com

Arrangementet er støttet af FO-Aarhus' debatpulje

2017-logo