Somalisk Kulturfestival

16. jun 2017

Fredag d. 7. juli, lørdag d. 8. juli og søndag d. 9. juli i Gellerup og Aarhus Midtby. Sang og musik i massevis, folkedans, akrobatik, fodbold, debat og udstillinger er indholdet i en kulturfestival, der er anderledes og appellerer bredt i Aarhus. ”Sol – Sommer og Somalisk Kultur Festival” præsenterer to somaliske stjerne- sangere og musikere, Lafoole og Farah Kaftan, som er internationalt kendte og som appellerer både til den somaliske og den europæiske/danske musiksmag. Kultur festivalen bliver en enestående lejlighed til at opleve disse sangere og musikere i Aarhus.

 

Lafoole, somalisk sanger som bor i Stockholm, er en kæmpe stjerne blandt det yngre somalisk publikum. Han er en meget populær sanger og musiker på Afrikas Horn og også her i Vesten. Ja, han er en mega-stjerne.

Farah Kaftan, som bor i Holland, er en meget talentfuld sangerinde, som synger på arabisk og indisk. Hun er ganske ung, men hun er alligevel allerede en ret kendt stjerne og meget populær i den somaliske diaspora.

”Vi er meget stolte af at kunne præsentere noget af det ypperste af somalisk/europæisk sang og musik ved vores festival. Og så er vi glade for at vores program bygger bro mellem somalisk og dansk kultur, både med musik, sport, udstillinger, anden optræden, debat og ikke mindst maden”, siger arrangør Daud Hussein Ahmed fra AarhuSomali.

De to musikere og sangere kan opleves søndag d. 9. juli ved kulminationen af den tre-dages kulturfestival. Det sker ved et brag af en fest i Gellerup, hvor der desuden er optræden af de uhyre populære Rasta Mizizi Acrobats, kendt fra TV2s Danmark har Talent. På scenen kommer også African Footprint Legends fra Aarhus, der giver den fuld gas med trommer og afrikansk dans, og der bliver taler af bl.a. fhv. biskop Kjeld Holm.

Fredag og lørdag afvikles i Gellerup en fodboldturnering med danske og udenlandske hold. Lørdag er der Billed- og Bogudstilling i Foreningernes Hus i Gellerup med mulighed for masser af indsigt i somalisk kultur.

Fredag aften holdes i Stiften Lounge hos FO-Aarhus et stort debatmøde om medborgerskab og inklusion. I mødet deltager bl.a. Grundfos-direktør Jørgen Meldgaard samt eksperter fra Danmark, Norge og Rusland. Emne: Medborgerskab og inklusion

Hvad skal der til at borgere med somalisk baggrund føler sig inkluderet i det danske samfund? Kan etnisk minoriteters vilje til forandring være nok til majoritetens anerkendelse?

Aftenens program  i Stiften Loungen fredag d. 7. juli 2017 kl. 17.30-21.00:

• 17.45-18.00: Velkomst og introduktion til programmet ved værten

• 18.00-18.15: Oplæg - indvandringshistorie i Danmark v. Sussane Jensen

• 18.15-18.35: Oplæg - somalisk sprogs forhold til arbejdsmarkedet v. prof. Georgy Kapchits fra Rusland

• 18.40-18.50: Oplæg - generelle opfattelser af dansk-somaliere i udlandet v. norske Abdullahi Alason

• 18.50-19.00: Mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholdere

• 19.00-19.10: Tale v. Torben Dreier

• 19.10-19.25: Underholdning - live optræden af somalisk solist

• 19.25-19.35: Pause - servering af saftevand, kaffe/te og lidt somalisk snacks

• 19.35-19.50: Oplæg - statistik og perspektivering omkring dansk-somalieres tilknytning til arbejdsmarkedet v. Faduma Yusuf

• 19.50-20.00: Oplæg - etnisk diversitet i Danmark

• 20.00-20.10: Oplæg - personlig opfattelse af borgere med somalisk baggrund v. Grundfos-direktør Jørgen Meldgaard

• 20.10-20.20: Oplæg - beretning om egen livserfaring (opvækst i Aarhus, uddannelse, jobsøgning m.m.) v. Ahmed Jama

• 20.20.20.30: Oplæg - norsk-somaliere og sammenligning af Danmark og Norge v. Abdullahi Alason

• 20.30-21.00: Diskussionspunkt - Hvordan får vi sammen skabt bedre muligheder for danske borgere af somalisk afstamning i det danske samfund?

• 20.55-21.00: Mohamed Habane afrunder aftenen med lidt stand-up

 

Festivalen arrangeres af AarhuSomali i samarbejde med Aarhus Kommune, FO-Aarhus og Den Gamle By og støttes af FO-Aarhus' debatpulje.