Somalisk Kulturdag

04. Oct 2013

Somalisk Bog- og Kulturfestival 5. okt. - præsenterer et mangfoldigt udbud af somalisk kultur. Det bliver sang og musik, dans, litteratur og salg af bøger samt mad og drikke. Der bliver desuden foredrag på dansk om udviklingen i Somalia samt foredrag om somalisk litteratur og udviklingen af det somaliske sprog, kultur og litteratur. Sted: A-Toget (tidl. Gellerupscenen) Gudrunsvej - Gratis adgang

Program for dagen

Kl. 13.00: Dørene åbnes.

Kl. 13.15: Velkomsttale ved Rabih Azad-Ahmad, viceborgmester i Aarhus og formand for Kulturudvalget.

Kl. 13.20: Den somaliske nationalsang.

Kl. 13.25: Åbningstale ved Mohammed Yousuf Jaama, guvenør fra Puntland.

Kl. 13.30: Digtoplæsning ved digteren Halime Sofe.

Digtene oplæses på somalisk og nogle oversættes til dansk.

Kl. 14.00: Foredrag ved Professor Bjørn Møller fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitetet København og Medlem af Flygtningenævnet: „Somalia: En lille brik i flere store spil – historisk og aktuelt”. Bjørn Møller har beskæftiget sig meget med pirateri og er ekspert på området.

Kl. 14.45: Oplæg ved fofatteren Zainab Dahir. Zainab Dahir er født i England. Hun skriver børnebøger og har derudover skrevet bøger om det somaliske sprog. Oplægget foregår på engelsk.

Kl. 15.30: Horn of Africa – kendt band fra Vestbyen. Flere i bandet har somaliske rødder.

Kl. 16.30: Freelancejournalist Vibeke Rask Grøn: „Dagligdag mellem ruiner, tørke og trusler“. Med ord og billeder skal vi en tur til Somalia og besøge forskellige kvinder for at se, hvordan den helt almindelige dagligdag folder sig ud.

Kl. 17.15: Forfatteren Abdulaziz Ali Ibrahim fra London fortæller om sit forfatterskab. Foredrag på engelsk.

Kl. 18.00: Mohammed H. Hassan forlægger for forlaget Scansom: ”Somalisk litteratur i fortid, nutid og fremtid”. Foredrag på engelsk.

Kl. 18.45: Dans ved Gobaad Group fra foreningen: BBF Klubben.

Kl. 19.00: Musik og sang med Mariym Mursal fra London, men har tidligere boet i Gellerup.

Kl. 20.00: Forfatteren Said Ali Shire fra Leciester, England fortæller om sit forfatterskab. Foredraget foregår på engelsk.

Kl. 20.45: Musik og sang ved Farxiya Fiska fra London.

Somalisk litteratur er næsten helt ukendt i Danmark. Det skyldes de mange års borgerkrig i Somalia, og at det somaliske sprog først fik sit eget alfabet for ca. 40 år siden. Men soma-lierne har faktisk en rig mangfoldighed af mundtligt overleverede fortællinger og myter. En del af dette findes nu som litteratur, og Gellerup Bibliotek er glad for i samarbejde med andre at kunne præsenteres dette på festivalen. Der kommer flere somaliske forfattere, samt forlæggeren Mohammed Hassan, som i Sverige på sit eget forlag har udgivet en stor del af den somaliske litteratur, der findes.

”Det er spændende med somalisk litteratur. For verdenslitteraturen har en vigtig stemme i den mainstream-litteratur, som er så dominerende i den vestlige verden lige nu. Vi har ikke brug for at få opklaret flere krimigåder. Et indblik i andre virkeligheder og andre kulturer er langt mere spændende,” siger Aarhus-forfatteren Søren Jessen, der har siddet i Kunst-rådet i Aarhus.

To somaliske sangerinder, begge verdens-stjerner, optræder. Den ene er Maryam Mursal, der på denne måde vender hjem til Aarhus, hvor hun boede, før hun hendes sang-karriere for alvor to fart. Den anden er Farxiya Fiska, der har et utal af sange ude på YouTube.

Arrangører:Somali Community in Denmark, Somalisk Aktiv Kvindeforening, AarhuSoma-li, Radar 8220 og Gellerup Bibliotek.

Festivalen støttes af:Gellerup Kulturmidler, FO-Aarhus, Kulturudviklingspuljen Aarhus Kommune og Radar 8220.

Flere oplysninger om program osv: http://aarhusomali.dk/