Erindringsdage

16. maj 2017

Erindringsdage i Den Gamle By 3., 4. og 5. juni 2017 (Pinsen). Festivalen er for alle. Indgang til Den Gamle By skal betales (gratis for 65+). Som deltager til festivalen er man samtidig gæst i Den Gamle By. Festivalen kommer til at foregå overalt i byen, og man vil kunne zappe rundt mellem alle de forskellige begivenheder der er i løbet af de tre dage. Målet er at skabe en festivalstemning, hvor der er liv i gaderne og hvor man vælger de ting til, som man synes lyder spændende. Deltagerne vil ved indgangen modtage et program og oversigtskort, som de vil kunne orientere sig i.

Det handler om demens – men det handler mest om det levede liv, om erindringerne og om at kunne leve det gode liv, med og på trods af sygdommen. Det bliver stort, det bliver anderledes og det bliver spændende!

Der er masser af muligheder for at deltage i aktiviteter, både for børn og voksne. Derudover vil der hver dag, hver time, være foredrag – alt sammen med fokus på erindringer og livet med demens. Alle dage vil der være mulighed for at besøge stande, hvor man kan få en snak med gode folk fra Ældre Sagen, Alzheimerforeningen, Demenshjørnet og Saxild Strand. 

 

Arrangementet henvender sig på både til mennesker med demens, deres pårørende, medarbejdere på området og alle andre med en almen interesse i emnet.

Programmet vil blandt andet bestå af:

• Foredrag med både fagpersoner og offentligt kendte oplægsholdere. Foredragene kommer

til at ske i rul indenfor forskellige temaer med fokus på erindringer, livshistorier, demensfaglig

viden, osv.

• Rundvisninger i Erindringslejligheden.

• Stande med repræsentanter fra f.eks. Ældre Sagen, Demensalliancen, Demenshjørnet, Alzheimerforeningen, osv.

• Musik og fællessang på pladserne og i haverne.

• Kaffeforløb i Lemvighusets have.

• Hestevognskørsel.

• Frivillige aktører, der skaber liv i gaderne og omkring diverse aktiviteter.

• Erindringsdans.

• Demens og omsorgen for mennesker med demens gennem tiderne – historisk udstilling.

• Livshistorie caféer – prøv alle de forskellige variationer.

• Fremvisning af sanseterapeutiske film særligt for mennesker med demens.

• Leg med robot og andre teknologiske hjælpemidler.

 

Nedenfor er programmet for alle foredrag. Den Gamle By er åben for alle under Erindringsdagene, og museet fungerer som vanligt.

 

Tema

Tidspunkt

Lørdag d. 3. juni

Søndag d. 4. juni

Mandag d. 5. juni

 

Sang, musik og demens

 

Kl. 11

Chris Lykkegaard

Chris Lykkegaard

Chris Lykkegaard

 

Viden og forskning om demens

Kl. 12

Susanne Overgaard

 

 

Pia Østergaard og Anders Kristian Krogager

Dorthe Berntsen

 

Livshistorier

 

Kl. 13

Lotte Prinz

Lotte Prinz

Lotte Prinz

Livet med demens – som pårørende

Kl. 14

Poul Erik Jacobsen

 

 

Elsebeth Hinge

Henriette Ghorbani

Mine erindringer

Kl. 15

Gretelise Holm

Kjeld Holm

Elisabeth Møller Jensen

 

 

                            

Kulturlivet og sundhedsområdet kan noget sammen. Sundhed handler nemlig også om

livskvalitet – om mental sundhed og om at kunne leve et trygt og værdigt liv med de ønsker og drømme man har som menneske. Også når sygdom rammer og livet tager en

drejning man ikke havde ønsket eller forudset. Sådan er det også for de fleste der får demens tæt ind på livet, enten fordi de selv får sygdommen eller fordi de er nære med en som gør. Mange taler om et forandret hverdagsliv, hvor mange ting bliver sværere, og hvor ekstra støtte og hjælp er nødvendig for at klare livet med demens. Men livet med demens er ikke kun et liv med sygdom. Det er også et menneskeliv, hvor mange dage, måneder og år er gået forud. Det er liv med skolegang, venner, børn og børnebørn, interesser, arbejdsliv, kærlighed og meget mere. Det er liv som godt nok bliver anderledes på grund af sygdom, men som fortsat skal leves og være meningsfulde, og i den grad det er muligt fortsat skal rumme de ting der tidligere var vigtige. Også de kulturelle aktiviteter man har haft glæde af; musikken man kunne lide, fodboldkampen med vennerne eller interessen

for kunst og historie. Kultur kan bevæge os som mennesker, og kulturen kan formes og udtrykkes så det fortsat giver glæder og mening for den der er syg, og ikke mindst i relationen til andre.

Det er dét en Erindringsfestival skal:

• Den skal give os mulighed for at være sammen om kultur, også med demens.

• Den skal gøre os klogere på hvad demens er, og hvordan erindringerne kan bruges, også når hukommelsen svigter.

• Den skal hylde det levede liv.

 

Samarbejdspartnere: Den Gamle By, Demensalliancen, Ældre Sagen, Saxild Strand, Alzheimerforeningen, Sundhed og Omsorg. Arrangementerne støttes af FO-Aarhus' debatpulje