Teater Fluks

06. nov 2018

Pressemeddelelse: Teater Fluks markerer 80-året for Krystalnatten med lydinstallationen: LYDEN AF GLAS (1938-2018)

Fem mandshøje vinduer i en 5-kant. Fritstående bortset fra en elegant fod. Der er plads nok til, at du kan træde ind mellem glasfladerne – ind i midten. Det er der, at lyden er bedst. Her er der nemlig tale om fem vinduer, der med kontakthøjtalere er omdannet til vibrerende flader af levende lyd. Hvert vindue bliver en højtaler i den samlede surround sound-komposition.

 

Tænk hvis vi gemte os for alvor!

Lydinstallationen er skabt ud fra det tankevækkende ledemotiv: Tænk, hvis vi gemte os for alvor. Med udgangspunkt i kontrasten mellem pogromens/folkeopstandens alvor og lyd på den ene side og den livsbekræftende energi fra børn, der leger gemmeleg på den anden, har vi skabt en montage af følelsesvækkende lyde og tankevækkende tekststykker. Montagen er herefter bearbejdet og mikset ud i fem spor, der svarer til de fem store vinduer, for på den måde at få en nærmest performativ surround-effekt.

Den samlede komposition varer mellem ca. 10 minutter og spiller fortløbende (looper). Installationen spiller d. 9. november fra kl. 15.30-21.00.

 

Invitation:

Teater Fluks inviterer i samarbejde med Det Jødiske Samfund til fernisering på værket Lyden af Glas (1938-2018) d.9/11 kl. 15.30 i lille sal på Dokk1.

Der være åbningstale ved Mette Bentow, repræsentant for det jødiske samfund, samt en introduktion til værket.

 

Baggrund:

Den 9. november 2018 er det 80 år siden, at Krystalnatten fandt sted. 30.000 jøder arresteret og sendt i koncentrationslejre, flere hundrede døde, og tusindvis af ruder, butikker og synagoger smadret, overmalet eller nedbrændt.

80 år senere er Krystalnatten en begivenhed, der stadig vækker resonans. Som får os på tæerne og forstyrrer vores forståelse af, hvordan verden er/burde være. Som fascinerer og forskrækker. Alene af den grund er det vigtigt at markere dagen. Og vigtigt at gå i kødet på nogle af de menneskelige mekanismer den afslører. Det gør vi med LYDEN AF GLAS.

 

Citat:

Med udgangspunkt i de frygtelige og ubehageligt fascinerende scener fra Krystalnatten har vi skabt en affektiv lydinstallation på vinduer, fordi vi på den måde kan reclaime vinduet – så det ikke bare er potentielle glasskår, men bliver selve mediet som dette værk arbejder igennem. Det er der blevet et meget rørende og tankevækkende værk ud af - og det det giver altså rigtig meget mening at arbejde på den måde!

  • Rasmus M. L. Skov - Kunstnerisk co-leder i Teater Fluks

 

Om Teater Fluks

Teater Fluks er et uafhængigt aarhusteater fra 2011, der arbejder med ny original

scenekunst gennem intime og fysiske teaterkoncepter og performanceinstallationer.

Kernen i Teater Fluks udgøres af de to scenekunstnere  Rasmus Malling Lykke

Skov og Sara Fink Søndergård.  

De seneste år har Teater Fluks flere gange med stor succes prøver kræfter med at inddrage lydværker og lydkollager i deres produktioner. Senest har lydværket “En Stille Strøm af Tid”, oprindeligt skabt til en anmelderroste vandreforestilling “CTLR+ALT+DEMENS, været udstillet på ARoS. Derfor kaster de sig nu ud i en ren lydinstallation med det meget stemningsfyldte værk Lyden af Glas (1938-2018).

 

Citat:

Vi har gennem vores seneste forestillinger oplevet hvad en velkomponeret lydoplevelse kan gøre ved publikum, og derfor går vi denne gang hele vejen og præsenterer et rent lydværk. Vi er stolte over resultatet, og er glade for i samarbejde med Det Jødiske Samfund at sætte fokus på 80 året for krystalnatten.

  • Sara Fink Søndergaard Kunstnerisk co-leder i Teater Fluks

Se mere på www.teaterfluks.dk

 

Idé, koncept og produktion: Teater Fluks

Lyd: Niels Gade

Installation: DimsOs

Tekst: Hanna Skop/Goldberg, Rasmus M. L. Skov og Avisoverskrifter fra 1938

 

Projektet er støttet af:

Aarhus Kommunes Kunstråd

3F's kultur- og mediefond

Det Jødiske Samfund

 

Lydinstallationen spiller i lille sal på Dokk1 d. 9. november fra 15.30-21.00, og skal efterfølgende udstilles rundt i landet.

 

Kontaktoplysninger:

Sara Fink Søndergaard, kunstnerisk co-leder i Teater Fluks

Tlf: 60137726

Mail: sara@teaterfluks.dk