Kunst Samler I og II

23. mar 2021

FO-Aarhus har modtaget penge til 2 projekter under den samlede titel: Kunst Samler

 

Kunst Samler I (1. jan. til 31. maj 2021):

Ny podcast vil skabe fællesskab om kunsten i Aarhus målrettet ensomme, sårbare og mennesker, der mistrives enten pga. corona eller andet.

FO-Aarhus vil med projektet Kunst|Samler bringe mennesker sammen om kunstoplevelser i byen. Det sker gennem en podcast på 8 afsnit, der fortæller om kunsten i det offentlige rum. Udover podcasten bliver der inviteret til at deltage i et online fællesskab og i fællesskaber med fysisk fremmøde, hvor podcasten bliver hørt i fællesskab som udgangspunkt for en samtale om kunsten.

Idéen til Kunst|Samler er opstået under coronakrisen, hvor mange har brugt alt for meget tid alene. I denne tid, hvor vi har været afskåret fra hverdagens aktiviteter, har mange fundet glæden ved at bevæge sig i naturen, og Kunst|Samler gør nu gåturen i byen mere interessant. I Aarhus har vi mange spændende kunstværker, som ofte overses, og mange kunstværker, du sikkert ikke kender historien bag.

• Vi håber, at podcasten kan skabe et fællesskab, hvor aarhusianerne kommer ud og går en tur, oplever kunsten og snakker med andre om den. Vi vil rigtig gerne skabe et sted, hvor vi kan mødes om kunsten, uanset hvilken baggrund, man har. Mange har oplevet, at den ufrivillige isolation har været svær, siger Helene Gottfred Rosenfeldt, der er cand. mag. i kunsthistorie og stemmen du hører i podcasten.

I de to første podcasts, der allerede er tilgængelige, udforskes kunsten i Rådhusparken og i områderne omkring Musikhuset og ARoS. Senere afsnit kommer til at fortælle om kunsten ved havnen og om byens street art.

• Vi kommer vidt omkring i byen på steder, mange kender godt, men hvor man måske ikke har opdaget kunsten. Vi skal ind i byens baggårde og vi skal kigge op, som f.eks i det nyrenoverede Rømerhus, hvor der er gemt et kunstværk i loftet, siger Helene Gottfred Rosenfeldt, der glæder sig til at skyde projektet i gang.

Vores digitale fællesskab foregår i Facebook-gruppen, Kunst i Aarhus, der også har en profil på Instagram. Vi opfordrer alle, der er nysgerrige på kunsten i Aarhus, til at melde sig ind i gruppen, hvor I kan møde blandt andre kunstneren Mormor, borgmester Jacob Bundsgaard og Rådmand for Kultur & Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad, der hver især giver et bud på kunst i Aarhus, alle bør opleve.

Vi annoncerer løbende på facebook og på www.fo.dk om kunstvandringer med fysisk fremmøde og god afstand, hvor vi sammen nyder, taler og gør tanker om de smukke kunstværker i vores by. Du finder podcasten på www.spreaker.dom eller i din foretrukne podcast-app.

Facebook: https://www.facebook.com/groups/kunstsamler 

Instagram: https://www.instagram.com/kunst_i_aarhus/

Kunst Samler støttes af FO-Aarhus' debatpulje og Velliv Foreningen.

 

Kunst Samler II (1. marts 2021 til 28. feb. 2022):

FO-Aarhus har modtaget 110.000 kr. fra Kulturministeriets Folkeoplysningspulje til projektet Kunst|Samler. Kunst|Samler skal give flygtninge og indvandrere mulighed for at møde demokratiet på en ny måde og øve den demokratiske samtale i praksis gennem kunstoplevelser.

Kunst|Samler vil inspirere flygtninge og indvandrere til at deltage i den demokratiske samtale. ”Det vil vi gøre gennem et forløb, hvor deltagerne møder kunst i Aarhus byrum. At se på og samtale om kunst skaber rum, hvor deltagerne udfordres til at udtrykke og møde forskellige synspunkter. Kunsten indeholder mange spørgsmål og mange lige gyldige svar i form og indhold. Samtalen om et kunstværk har mange ligheder med demokratisk samtale. Kunsten bliver her en øvebane og en katalysator for den demokratiske samtale”, siger projektleder Helene Gottfred Rosenfeldt.

Studier viser, at kunst og kultur skaber sammenhængskraft, dannelse og oplysning. FO-Aarhus ønsker som folkeoplysende forbund at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab. Projektet sigter mod at fremme den enkeltes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet. Kunst|Samler skal give kendskab og redskab til forståelse for kultur, samfund og demokrati. Kernen i projektet er at danne digitale og fysiske fællesskaber, hvor bl.a. en podcast bruges som udgangspunkt for samtale. Podcastmediet åbner for nye måder at lave folkeoplysning på og inkluderer nye målgrupper.

Projektet har flere dele og består af en podcast, der fungerer som undervisningsmateriale og indeholder spørgsmål til dialog. Mødegangene afholdes som dialogbaseret undervisning, hvor FO-Aarhus faciliterer samtalen om kunst og demokrati. Hvert fællesskab udarbejder, i samarbejde med en kunstner, kunstværker, der udtrykker syn på kunst og demokrati. Afslutningsvis udstilles værker og der afholdes fernisering. 

Projektet er desuden støttet af  FO-Aarhus' debatpulje og Aarhus Kommune.