Tintin-projekt

Tintin-projekt: Les aventures de Tintin

16. okt. kl. 14.00: En eventyrlig livemusik-rejse i Tintins univers – efterårsferie-event for familier og Tintin-fans i alle aldre. Kulturgyngen bød velkommen til et enestående event i Maritza-salen i FO-byen, som pirrede deltagernes nørdegen og vækkede deres barndomsnostalgi. Eventet var en livepodcast, hvor man blev inviteret ind i et Tintin-univers, der blev skabt gennem ord og musik.

Podcast-værterne Mads Strandberg og Lauge Hendriksen har gennem hele deres liv været inkarnerede Tintin-fans, og med den populære Tintin Podcast er de dykket længere ned i Tintin-universet: Hver episode går i dybden med et af Hergés legendariske Tintin-albums, og podcasten diskuterer desuden værkernes tilblivelse og de historiske, politiske og samfundsmæssige perspektiver. Endelig undersøger værterne, hvorfor det gældende album stadig er interessant og relevant i dag.

Med eventet, ‘En eventyrlig livemusik-rejse i Tintins univers’, blev der lagt nye musikalske arrangementer over det legendariske tema fra tegneserien ‘The adventures of Tintin’ fra 1991. Musikken understøttede den dramatiske historie om Hergés eget liv, og viste hvordan Tintins eventyr kan læses som et udtryk for Hergés egen politiske udvikling og forståelse for samfundet. En rejse, der vækker genklang den dag i dag med politisk ekstremisme, fremmarch af totalitære kræfter og kampen for demokrati.

Basunist, arrangør og dirigent, John Kristensen, m.fl. stod for det kunstneriske musikalske udtryk, der i dagens sær-livepodcast blev koblet med fortællinger fra ‘Mads og Lauge’ til ét samlet udtryk på tværs af genrer, generationer og tid.

’Mads og Lauge’ førte publikum sikkert igennem familieforestillingen med forskellige nedslag, der særligt markerede Hergés politiske forståelse og ændringer i opfattelserne af samfundsforhold, og hvordan de relaterer sig til nutidens politiske strømninger.

Co-arrangører: Bee Happy Music v/Peder Udengaard. Sponsorer: FO-byen, Aarhus Kommune

 

Baggrund om Tintin og forfatteren: Hergé – rettelig Georges Prosper Remi – var en belgisk tegneserieforfatter og -tegner, bedst kendt for Tintin-serien på i alt 24 albummer, som han tegnede fra 1929 til sin død i 1983. Han betegnes som den førende inden for tegnestilen ‘den rene linje’ (‘ligne claire’) og påvirkede den europæiske tegneseriekultur som få andre. Bemærkelsesværdige kvaliteter ved tegneserierne om Tintin er deres livfulde humanisme, detaljerigdom og realistiske tegninger, der kom af Hergés omhyggelige baggrundsstudier. Mange af Tintin-seriens genstande, landskaber og gadebilleder fandtes i virkeligheden eller var baseret på virkeligheden. Voksne læsere nyder de mange satiriske referencer til historie og politik fra første halvdel af 1900-tallet. Og forældre ønsker den dag i dag at indføre deres børn i Hergés univers. I løbet af den kaotiske tid efter besættelsen blev Hergé arresteret fire gange af forskellige myndigheder. Han blev officielt anklaget for at have været nazi-sympatisør, en påstand, der er ytret stærk kritik af, da hans udgivelser under krigen havde været helt renset for politiske hentydninger. Dagens arrangement dykker ligeledes ned i denne problemstilling.