Vild med ord

Vild med Ord

Doppler og Naiv.Super hører til blandt Erlend Loes populære romaner, som humoristisk portrætterer velfærdsstatens mennesker i al vores lavkomiske absurditet. På Vild med Ord i Festugen fik Erlend Loe selskab af kunstnere som Knud Romer, Cia Rinne, Josefine Klougart og Bjørn Rasmussen.  Erlend Loe er kendt for sin naivistiske skrivestil, der danner rammen om eksistentialistiske fortællinger som for eksempel Doppler. Doppler er en helt almindelig mand, der flytter ud i skoven, og bliver bedste venner med elgen Bongo. Det sjove venskab udtrykker en samfundskritik af vores selvtilstrækkelighed og materialisme. En kritik, som tilsyneladende tiltaler en stor række læsere.

I et ønske om at gå i dialog med publikum havde VMO flere rundspørger om, hvem publikum gerne ville møde til VMO 2012. Næsten alle nævnte Erlend Loe, fortæller Mads Berggreen, projektleder for VMO 2012:

”Det virker som om, at Erlend Loe, særligt med romanen Doppler, er blevet en kultfigur i Danmark. Det har vi virkelig kunnet mærke på de tilbagemeldinger, vi har fået fra vores gæster. Allerede i 2011 stod Erlend Loe øverst på ønskelisten hos mange. Desuden er der ekstra fokus på Erlend Loe i Aarhus i 2012, da vi i samarbejde med Teatret Ambassaden arrangerer en lille Erlend Loe-festival i maj, med teaterversioner af Doppler og Naiv.super.”

 

I 2011 indgik VMO et samarbejde med Aarhus Festuge, hvilket især højnede besøgstallet til litteraturfestivalen i forhold til tidligere år. Samarbejdet forløb godt, og VMO fortsatte med at være en festival i festivalen i 2012.

Jens Folmer Jepsen fra Aarhus Festuge udtaler: ”Samarbejdet giver gensidig gavn og glæde. Vild med Ord medvirker til at skabe yderligere dybde i Aarhus Festuges litteraturprogram, mens Festugen tilbyder bredde til Vild med Ord - man kan med andre ord tale om gensidig gavn og glæde, og den form for samarbejde bør man aldrig afvise."

 

Vild med ORD, Aarhus Litteraturfestival fandt sted i Ridehuset fra 2.-9. sept.. Forinden var der en række forarrangementer rundt omkring i Festugen. 13 frivillige styregruppemedlemmer arbejder året rundt for at stable Aarhus’ største litterære arrangement på benene. Styregruppen består af litteraturbegejstrede mennesker fra både universitets-, forlags- og reklamebranchen. Festivalen har været afholdt årligt siden 2009. I 2011fik VMO, med den nye placering i Ridehuset under Aarhus Festuge, op mod 3000 besøgende. Siden 2011 har festivalen haft fuldtidspraktikanter fra universitet tilknyttet sekretariat i FO-byen i Aarhus.

www.vildmedord.dk

http://www.facebook.com/VMOfestival

 

2. sept.: Kim Leine i samtale med lektor Kirsten Thisted om sin nyeste roman Profeterne i Evighedsfjorden

6. sept.: Jan Guillou (SE) i samtale med Olav Hergel (Flygtningen, Indvandreren) om litteraturens politiske potentiale.

6. sept.: Dobbelt USA-mester i poetry slam Buddy Wakefield optrådte med bogaktuelle Henrik Nordbrandt og ex-DM-vinder i poetry slam Peter Dyreborg på Teater Katapult.

7. sept.: Børnenes Bogdag: http://www.youtube.com/watch?v=aq9GSPsMkHA

7. sept.: Lyd og litteratur i Ridehuset. Jørgen Leth læste op af sine jazzdigte, mens den anerkendte jazzmusiker Jakob Bro spillede til.

Dråbers Logik: Jomi Massage med Henriette Sennenwaldt og Maria Laurette Friis satte musik til digte af Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Mouritz/Hørslev Projektet (Lone Hørslev og Mads Mouritz) lukkede ballet.

 

8. sept.: Spot på forfatteren:

- BEATE GRIMSRUD (SE/NO): I 2011 skete det for første gang i Nordisk Råds Litteraturpris’ historie, at én forfatter blev nomineret for to lande. Denne ære tilfaldt den svensk/norske Beate Grimsrud på baggrund af den delvist selvbiografiske roman “En dåre fri”. Romanen handler om den skizofrene Elis sygdomshistorie og om, hvordan Eli gennem litteraturen skriver sig rask.

- XIAOLU GUO (PRC) tilhører en generation af unge, progressive kinesiske forfattere, der gennem litteraturen prøver at ryste mindet om kulturrevolutionen og Formand Mao af sig. Hun er bosat i London, hvorfra hun skriver bøger og inspirerer film om forholdet for moderne, unge kinesere. På dansk finder man “20 brudstykker af en hungrende ungdom” om pigen Fenfang, der forsøger at undslippe sin farveløse opvækst i et af Kinas landdistrikter. Hendes øvrige udgivelser findes på engelsk.  

 

8. sept.: Ridehus scenen

10.00: Morten Ramsland og Jonas Møller talte om samspillet mellem fiktion og selvbiografiske virkemidler i Ramslands forfatterskab

11.00: Ursula Andkjær Olsen, forfatter til blandt andet “Havet er en scene” og “Have og helvede”, læste op af sine digte.

11.30: Christina Hagen blev interviewet af Jonas Møller om sit eksperimenterende og konceptuelle forfatterskab og om at skrive i et sprog, der henter sin skønhed og gennemslagskraft i negativitet, drifter og ondskab.

12.30: Mads Rosendahl Thomsen, formand for foreningen Satellit, fortalte om, hvordan foreningen skal blive et talerør for de aarhusianske litteratur-institutioner.

12.35: Hans Otto Jørgensen, Jens Smærup Sørensen og Erling Jepsen i samtale om urbanisering, udkantsdanmark og hjemstavn med Dorte Washuus fra Kr. Dagblad som moderator. Arr. i samarbejde med Landbrugets Kulturfond.

14.00: Filminstruktøren og forfatteren Xiaolu Guo (PRC) blev interviewet af Lektor Mads Rosendahl Thomsen om moderne kinesisk film og litteratur.

15.00: Susanne Staun og Michael Katz Krefeld talte om krimien som “smuglerskib” for forfatterens budskaber og som en genre i grænselandet mellem kunst, journalistik og underholdning.

16.00: Beate Grimsrud (SE/NO), nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, læste op af “En dåre fri”.

16.30: Den finskfødte, svensktalende berliner, Cia Rinne, læste digte op på en måde, man aldrig havde set/hørt før.

 

8. sept.: Pavillonscenen

10.00: Merete Trolle, forfatter til “Mama Merete – mine 20 år i Afrika”, og fribyforfatter Tendai Frank Tagarira (ZW), som er blevet tvunget væk fra Zimbabwe på grund af sin kritik af Robert Mugabe, talte om danskeres opfattelse af Afrika.

11.00: Dorthe Emilie Røssel blev interviewet af journalist Hanne Følbæk om sin erindringsbog “Jeg brød et løfte”. Dorthe var som barn aktiv i modstandsbevægelsen gennem sin far, og da Hanne selv har oplevet 2. Verdenskrig, var det omdrejningspunktet for samtalen.

12.00: Anmelderdarling Hanne Ørstavik talte med lektor Lillian Munk Rösing om sit forfatterskab med specielt henblik på sin nyeste roman Hyænerne.

13.00: Åsa Maria Kraft (SE) debatterede sin nye kønsneutrale “hen”-roman “Selvpornografi. Del 1” med Ph.d. Astrid Elkjær Sørensen. De talte desuden om kønsdebatten i Danmark i forhold til Sverige med udgangspunkt i sagen om den meget omdiskuterede 3-årige dreng Holger, som går i kjole.

14.00: Einar Már Guðmundsson (IS), vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, talte med lektor Karen Margrethe Simonsen om sin nordiske, magiske realisme.

15.00: Jeppe Brixvold, forfatter til blandt andet Forbrydelse og fremgang, læste op af fra sit forfatterskab.

15.30: Hallgrímur Helgason (IS), forfatter til “Stormland” og “101 Reykjavik”, talte med Birgir Thor Møller om Islands forhold til Danmark og om Helgasons brug af satire i sin litteratur.

 

8. sept.: Spot på forfatteren

- HANNE ØRSTAVIK (NO) er en af Norges mest anerkendte forfattere og er aktuel med romanen “Hyænerne”. Bogen handler om den fyrreårige forfatter Siv, som efter et brud med sin kæreste rejser til den engelske sydkyst. Hanne Ørstavik er oversat til adskillige sprog og har modtaget en lang række priser for sit forfatterskab.

- EINAR MÁR GUÐMUNDSSON (IS) (f. 1954) er en af Islands største, nulevende forfattere. I 1995 vandt han Nordisk Råds Litteraturpris for romanen “Universets Engle”, og hans poetiske romantrilogi bestående af “Fodspor på Himlen”, “Drømme på Jorden” og “Navneløse Veje”, har også siden vundet ham en stor læserskare i Danmark. Siden har forfatterskabet skiftet karakter fra det lette og poetiske til mere samfundsorienterede generationsromaner efter finanskrisen.

 

9. sept.: Spot på et arrangement

DIGTERNE METTE MOESTRUP & OLGA RAVN TÆNDTE OP UNDER HEKSEKEDLEN:

Gift og modgift. Mette Moestrup og Olga Ravn heksede igennem. Lige dele perfomance, ritual og foredrag om heksen som figur, perfomancekunst og eliksir. Der blev blandet mixturer på scenen.

Og det var inklusiv spyt.

KIRSTEN HAMMANN & PETER MORTENSEN: Kirsten Hammann og Lektor Peter Mortensen

snakkede om, hvordan man kan diskutere klimadebat gennem skønlitteratur. Litteraturen er opstået og har blomstret i en periode med usædvanlig klimatisk stabilitet – en periode som nu formentlig er ved at være forbi. Menneskene har lavet et nyt klima for jordkloden, men hvordan kan vi forstå litteraturens relevans, status og betydning i det, som geologer kalder den “antropocene” tidsalde

 

9. sept.: Ridehus scenen

10.00: Svend Åge Madsen og kvantefysiker Klaus Mølmer talte om verdens store og små mysterier og lader videnskaben og litteraturen lægge arm.

11.00: Knud Romer blev gået på klingen af lektor Stefan Kjerkegaard, der spurgte ind til Romers leg med fiktion og virkelighed i sin roman “Den som blinker er bange for døden” samt hans udvikling fra romanforfatter til offentlig skikkelse.

12.00: Mette Moestrup, forfatter til “Kingsize” og “Dø, løgn, dø” og Olga Ravn, forfatter til “jeg æder mig selv som lyng” udspillede en hekseseance (se ovenfor).

13.00: Svensk/tunesiske Jonas Hassen Khemiri blev interviewet af lektor Stefan Kjerkegaard om forfatterroller og nationalitet. Og om hvordan Jonas har fået mærkatet Sveriges indvandrerforfatter, selvom han på mange måder ikke er det.

14.00: Mette Moestrup læste op af sin seneste digtsamling “Dø, løgn, dø”.

14.35: Mads Rosendahl Thomsen, formand for foreningen Satellit, fortalte om hvordan foreningen skal blive et talerør for de aarhusianske litteratur-institutioner.

14.40: Den aarhusianske teatertrup, TeaterMinisteriet, genopførte deres succesfulde fortolkning af Erlend Loes “Doppler”.

16.00: Erlend Loe (NO) forfatter til bl.a. “Stille dage i Mixing Part” og “Volvo lastvagnar” i samtale med Jens Blendstrup, forfatter til “Gud taler ud”. De skriver begge humoristiske bøger om alvorlige emner. Forlagsredaktør Kasper Kaufmann fra forlaget KLIM forsøgte at holde styr på de to.

 

9.sept.:Pavillonscenen

10.30: Bjørn Rasmussen, vinder af Montanas Litteraturpris og forfatter til “Huden er det elastiske hylster, der omgiver hele legemet”, læste op.

11.00: Kirsten Hammann blev interviewet af lektor Peter Mortensen om sin roman “En dråbe i havet” fra 2008.

12.00: Maja Lucas og Christel Wiinblad talte med lektor Dan Ringgaard om køn, seksualitet, død og afsavn i deres forfatterskaber.

13.00: Dy Plambeck blev interviewet af journalist og forfatter Connie Aagaard om kunsten at portrættere.

14.00: De to aarhusianske debutanter Stine Pilgaard og Mads Mygind i samtale med forlagsredaktør Carsten Vengsgaard fra KLIM som moderator.

15.00: Jussi Adler-Olsen svarede på lektor Tore Rye Andersens skarpe spørgsmål om sin rolle som Danmarks største litterære eksportvare.

16.00: Kometforfatteren Josefine Klougart læste op af sine værker, inkl. den seneste “Én af os sover”.

 

9.sept.: Spot på et arrangement

Teatertruppen Teaterministeriet opfører ERLEND LOES “DOPPLER”.

Andreas Doppler får en dag nok af sit kompetente liv, dropper samfundet og flytter ud i skoven. Her adopterer han en elg, snitter en totempæl og hugger chokolade fra eneboeren Düsseldorf. Missionen? At blive helt og aldeles inkompetent og undersøge, hvem han egentlig er, når han hverken har arbejde, familie eller venner. Doppler er et opgør med det menneske, der yder i skolen, på arbejdet og overfor kæresten, og som har styr på politik, motion og kost.

 

9. sept.: Ridehus scenen

STINE PILGAARD & MADS MYGIND: De er fra Aarhus, de er på omtrent samme alder, og så har de det tilfælles, at de begge er debutanter. Men bortset fra det, er deres veje temmelig forskellige. De var i skarp samtale med forlagsredaktør Carsten Vengsgaard.

 

8.-9. sept.: Stande i Ridehuset

Bechs Forlag, Arme, Forlaget Ådalen, Klim, Modtryk, mrs. Robinson, Unipress, Replikant, Siesta, Løve’s, Æter, Vangsgaards Boghus, Kristian F. Møller, Litteratursiden, Geiger, Contemporary, Museum of Literature.

 

7. sept.: Børnenes Bogdag: http://www.youtube.com/watch?v=aq9GSPsMkHA