Thomas Buttenschøn

Thomas Buttenschøn

Thomas Buttenschøn optrådte lør. 25. april kl 15-16.00 på P Scenen, Tangkrogen til drive-in-koncert. Koncerten blev optaget og sendt via FM-signalet til bilradioerne og kommunikerede med publikum på storskærm via Zoom-tjenesten. Den folkekære Thomas Buttenschøn med hits som “Præsident I USA”, “Smukkere End Smuk”, “Hvis Du Ringer På Mandag” og mange andre ved hvad det vil sige, at leve med en dødelig virus tæt inde på livet. Hans aflyste tour “Doin’ My Drugs” handlede om hvordan vi kan besejre HIV med oplysning gennem musik. Det kræver enormt meget glæde og hjerte. Thomas har om nogen noget på hjerte og spreder glæde hvor end han kommer. Han støtter f.eks. WHO.

- Det kan godt være, du kommer ned at ligge otte gange, men du skal op at stå ni.

Det er blandt andet det budskab, Thomas Buttenschøn håber, folk tager med sig videre, når de har læst hans bog 'I begyndelsen var døden' (udkom i 2019). Det handler nemlig om rejse sig op igen, selvom livet indimellem spænder ben, mener han. Og det er noget, den 34-årige sanger, sangskriver og forfatter har prøvet på egen krop. Thomas Buttenschøn er nemlig født hiv-positiv og mistede begge sine forældre til aids, da han var barn. Som 12-årig lå han selv i koma i tre måneder og fik at vide, at han kun havde en uge tilbage at leve i. Dengang var hiv nemlig det samme som en dødsdom. Men Thomas Buttenschøn overlevede, i modsætning til sine forældre, og efterhånden udviklede medicinen sig til at være så effektiv, at han i dag lever et almindeligt liv.

- Jeg tænker på døden hver eneste dag, og sådan har det altid været, i hvert fald så længe, jeg kan huske, skriver sangeren. I bogen beretter han blandt andet om smerten ved at miste, savne og ikke at kende hele sandheden om sin baggrund, fordi han var så ung, da forældrene gik bort.

Fra: https://www.dr.dk/musik/dansk-sanger-voksede-op-som-hiv-smittet-folk-spoerger-stadig-hvornaar-jeg-skal-doe.

Thomas udtaler: “Jeg tror, at vi bliver nødt til at reformere måden vi oplever kultur sammen på. Kulturen er jo ikke død, bare fordi vi skal bryde smittekæden. Som mange andre danske musikere har jeg siden, jeg så de første drive-in gudstjenester gået med drømmen om at kunne spille en drive-in koncert. Jeg tror aldrig, jeg har glædet mig så meget til at spille, som jeg gør lige nu.”

Koncerten blev præsenteret i samarbejde med FO-Aarhus.

Inden koncerten fik Thomas dog en overraskelse, idet han fik overrakt en Verdensmåls-statuette af Aarhus City Forenings direktør og bestyrelsesmedlem i landskampagnen Danmark for Målene / Global Public, Claus Bech. Verdensmåls-statuetten blev lavet i 2019 af glaskunstneren Anni Hjorth i kun 17 unikke eksemplarer i forbindelse med den landsdækkende kampagne Danmark for Målene, der har fokus på FN’s 17 verdensmål. Statuetten er siden hen blevet overrakt til en række personligheder, der har gjort noget ekstra for at fremme verdensmålene i Danmark, herunder blandt andet nuværende finansminister Nicolai Wammen (S) og tidligere finans- og udenrigsminister minister Kristian Jensen (V).

Lørdag var det så Thomas Buttenschøns tur til at modtage en statuette, fordi han ifølge Claus Bech ”er dygtig til at bygge bro mellem kulturer og nedbryde fordomme på usædvanlig vis”.

Thomas Buttenschøn, kendt for hits som “Præsident i USA”, “Smukkere end smuk”, “Dårlig sex” og mange andre er også kendt for at fortælle åbent om, hvordan det er at leve med en potentielt dødelig virus tæt inde på livet, i hans tilfælde hiv – også selvom han i dag er velbehandlet, ikke kan overføre virus, har fået to børn, der ikke er smittede og lever et almindeligt liv. Hans afbrudte og nu udskudte turné “Doin’ My Drugs” handler blandt andet om, hvordan man kan besejre hiv med oplysning gennem musik.

Claus Bech fortsatte: ”Thomas har om nogen noget på hjerte, og han spreder glæde, hvor end han kommer. Han er en meget værdig repræsentant for kulturlivet i Danmark – også med et bæredygtigt sigte. Og så har han samtidig været en af idémagerne til drive-in kulturplatformen i Aarhus og på denne måde bidraget til et særligt fællesskab i en svær tid”.

Fra: https://gaffa.dk/nyhed/143035/thomas-buttenschon-modtager-fornem-pris