Sydamerika set fra Norden

Sydamerika set fra Norden

- i samarbejde med Kulturselskabet Swung.

 

En journalist, Jakob Rubin, en antropolog, Inger Sjørslev og en forfatter, Thomas Boberg gæstede i ”Sydamerika set fra Nord” Café Englen. De delte et fagligt og personligt engagement, der kredsede om Sydamerika og har gjort det i en årrække. Intentionen var at udfordre det spaltede billede, klichéen eller drømmen om Sydamerika.

Med Filosofisk Café foråret 2004 satte Swung fokus på et kontinent, der på mange måder kontrasterer vort eget: Sydamerika. Hvilke forestillinger, fordomme og tanker præger vort (europæiske) syn på kontinentet med de mange farver, kulturer, religioner, systemer, fortællinger og myter? Drages vi af en uimodståelig fascinationskraft mod skønheden, lidenskaben, rytmen, dansen, mystikken, der vækker minder om en tabt tid og muligheden for at forsvinde i uopdagede afkroge af en ellers kortlagt, genkendelig verden? Kontrasterne er store og brydningerne kraftfulde, men i denne storhed kolliderer klichéen og drømmen om Sydamerika med realiteternes Sydamerika, hvor fattigdom, korruption, forfald og afmagt aftvinger os en ganske anden fortolkning og forståelse. Det er med dette spaltede billede på nethinden, de fleste af os i nord ser mod Sydamerika.

24. marts 2003 kl. 20.00: Jacob Rubin  

28. marts 2003 kl. 15.30: Inger Sjørslev

15. april 2003 kl. 20.30: Thomas Boberg

 

Om deltagerne i Sydamerika set fra norden

Jakob Rubin (f. 1965) er uddannet journalist og har igennem de seneste 10 år været ansat på Jyllands Posten. I de seneste år som udsendt ”explorer” til alle verdens afkroge. Men før explorationen tog over, rapporterede han i en årrække fra alle dele af kontinentet med udgangspunkt i Brasilien. Han har taget læserne med til præsidenternes morgentaffel og langt op af Amazonas mørke bifloder.  Rubin er håndværkeren, der med sine reportager og kendte logbogs-skriverier har formidlet og fortolket en hverdagsrealisme fra det glemte kontingent.

Inger Sjørslev (f. 1952) er associeret professor på Institut for antropologi på Københavns Universitet. Hun har i mange år beskæftiget sig med sydamerikanske kulturgrupper. Hun er blandt andet optaget af rituelle former i (post)moderniteten. Hvilken rolle spiller eksempelvis det oprindeligt kultiske/religiøse udspring for ritualer, der fortsat anvendes, gentages, udøves – Kult(ur) vs. Civilisation – slægtskab frem for modsætning? Bl,a. forfatter til bogen Gudernes Rum (Gyldendal, 1995)

Thomas Boberg (f. 1962) er forfatter og har en lang række udgivelser bag sig. Er blevet tildelt en lang række legater og priser, herunder Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Han har primært udsendt lyrik men blev i 2000 indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for sin prosaistiske Americas, der er rejseminder fra en odyssé foretaget fra USA til Peru i årene 1980 til 1999. Han er bosat i Lima og betoner det væsentlige ved sine rejser som det ”at udsætte sig” for rejsen, oplevelsen, det ukendte, mystikken.