Fattigdomsdagen

FATTIGDOMSDAGEN i uge 42

Den internationale fattigdomsdag og danske hjemløsedag markeres i Aarhus fra søndag d. 13. oktober til torsdag d. 17. oktober, som er selve dagen. Bag arrangementet står EAPN, Varmestuestrikkerne, Kirkens Korshær, FO-Aarhus’ Idébutik.

 

Antal hjemløse

Hjemløse i hele landet

2009: 4998 hjemløse. (633 18-24 årige)

2013: 5820 hjemløse (1138 18-24 årige)

Stigning: 16 procent (79,9 procent)

 

Hjemløse i Aarhus

2009: 467 hjemløse

2013: 617 hjemløse

Stigning: 32 procent

 

Søndag d. 13. kl. 13-18: Støttekoncert i Mølleparken med forskellige bands, balkandans, russisk kor og en kort andagt:

13.10 Kim Hansen med sange af blandt andet Jan Toftlund + jazzguitarimprovisationer, solo, akustisk guitar.

13.50 Kort andagt ved studenterpræsten og Korshærspræsten.

14.05 Pia Magrethe Kirchart Frederiksen med orientalsk mavedans og Balkandans.

14.20 Rolf Heitmann band i dagens anledning trio. Folk med politisk Bid.

15.10 Pia Magrethe Kirchart Frederiksen med orientalsk mavedans og Balkandans.

15.25 Radik Machin og hans russiske Kor Kalinka. Klassisk russisk kor med radik Klassisk guitar.

16.15 Anders Viftrup band (Rock/blues band under ledelse af Anders Viftrup).

17.20 Afslutningstale.

17.30 Korshærsbandet slutter af.

 

Mandag d. 14.–torsdag d. 17. kl. 11–17: Åbent hus i Idébutikken, Frederiksgade 78.

  • Fotoudstillingen ”Hilsen fra virkeligheden” med hjemløses egne fotos af, hvor de har overnattet.
  • Snak med hjemløse om hjemløshed, fattigdom og socialt udstødte og med repræsentanter for EAPN og andre, der arbejder for hjemløse, fattige og udstødte.

 

Tirsdag d. 15. og onsdag d. 16. kl. 13: Gratis Poverty Walk fra Idébutikken
Her kunne man følge med en hjemløs rundt i byen og se, hvor de hjemløse sover, hvor de opholder sig om dagen, hvor de mødes, hvor de spiser.

 

Torsdag d. 17. oktober kl. 11-17:

Hjemløsedagen d. 17. oktober blev i Aarhus fejret med fuld musik i Idébutikken og på Café Frida. Målet var at informere om hjemløsheden i Aarhus, hvor mere end 500 medborgere i 2013 var registrerede som hjemløse – heriblandt et stigende antal unge. FO-Aarhus havde i anledning af Hjemløsedagen formidlet et samarbejde mellem forskellige aktører blandt de socialt udsatte i Aarhus.

 

Åbent hus i Idébutikken, Frederiksgade 78, fra kl. 11.00-17.00. Her kunne man møde sælgere af Hus Forbi og høre om Poverty Walk. Man kunne låne et engangskamera, gå ud på gaden og tage nogle billeder fra Aarhus i skyggen, diskret og nænsomt. Der var udstilling af billeder, plakater og film om socialt udsatte. Varmestuestrikkerne strikkede og fortalte om deres arbejde for byens hjemløse. Kirkens Korshær og Værestedet i Jægergårdsgade fortalte om deres fællesskaber for byens udsatte mennesker. Forhåbentlig påvirkede vi borgernes stillingtagen til kommunalvalget, hvor vi forsøgte at mobilisere alle kræfter til at stemme med hjerte for de hjemløse medborgere.

 

  • VARMESTUESTRIKKERNE sad i butikken hele dagen, hvor de fortalte om, hvad de laver og hvorfor. Man kunne få et lynkursus i strikning og købe nogen af deres produkter. De samlede også garn ind til flere sokker.
  • KIRKENS KORSHÆR var i butikken hele dagen og fortalte om deres arbejde. Der var chance for at få en af deres spisebilletter til Café Frida i Fredensgade til frokost eller eftermiddagskaffe.
  • EAPN var i butikken og fortalte om det europæiske netværk mod fattigdom og det danske netværk Stop Fattigdom Nu.
  • Andre organisationer, der arbejder for hjemløse, fattige og udstødte var også til stede nogle timer i dagens løb.

 

Fest på Café Frida: Hjemløsedagen blev også fejret med en fest på Café Frida i Fredensgade 34 B i FOF s lokaler. Café-leder Ralford sørgede for tre forskellige slags sandwichs og serverede kaffe med gammeldags æblekage om eftermiddagen. Festen blev krydret med taler og musikindslag. Kl. 12.00 åbnede borgmester Jakob Bundsgaard festen med en tale og senere talte Gert Bjerregaard fra Venstre. Politikerne skulle forholde sig til de socialt udsattes situation i Aarhus og bagefter vælge en fællessang.  Værestedsleder Ove Abildgaard og leder af Kirkens Korshær Morten Aagaard delte deres perspektiver på hjemløshedsproblemerne i Aarhus.
Festen forløb i en stemning af brobygning mellem grupper, som ikke mødes til daglig – almindelige cafégæster, socialt udsatte, politikere og socialfaglige medarbejdere. Målet var et kommunalvalg, hvor de hjemløses stemmer talte med. Aarhus skal fortsat være en solidarisk by, og gerne udvikle sig i en positiv retning med plads til alle.

 

Presse og medier:

Løbende tekst-, foto- og videoreportage på Facebook og YouTube (Idébutikken, FO-Aarhus, EAPN, Kirkens Korshær, TC Production) og på www.eapn.dk.

Aviser: Interviews og foto fra hjemløsekoncerten i Aarhus Stiftstidende om mandagen. En journalist fra Lokalavisen deltog i Poverty Walken tirsdag og interviewede Ulrik .

Radio/TV: Interview med George Zeuthen I Radio Østjyllands morgennyheder mandag. Studerende fra Journalisthøjskolens Medielinie optog interview med Ulrik, Poverty Walker, i Idébutikken torsdag.