Livets til låns

Livet til låns - en borgerscene-forestilling

Teatret Svalegangen og Eutopia har i tæt samarbejdet udviklet borgersceneforestillingen Livet til Låns. For at afsøge muligheder og finde de historier, der rører os alle, startede de et Pilotprojekt, nemlig en intens workshop hen over hele november måned for personer mellem 60 og 100 år.

Her mødte deltagerne den helt unikke følelse det er at skabe sammen sammen med mennesker man måske aldrig ville have mødt. De oplevede det store fællesskab, den store nærhed, der er forudsætning for skabelsen af en teaterforestilling.

Der blev grint og grædt, man forundredes og lærte nyt om sig selv, om livet, om at ældes og leve i selv de sværeste stunder - om den unikke historie, der er det enkelte menneskes levede liv. Man prøved at finde den værdighed ethvert menneske har, kun fordi det er menneske.

Deltagerne blev guidet gennem forløbet af professionelle teaterfolk, så de aldrig stod alene. De lærte nyt om sig selv gennem arbejdet med de helt personlige historier. Gennem arbejdet med teatrets teknikker, hvor krop og sind smeltede sammen, blev de hvirvlet ind i en verden af sammenhold og magiske øjeblikke.

Det krævede ingen forudsætninger at medvirke. Kun lysten, viljen og tiden. Forløbet blev afsluttet med en kort visning af arbejdet fra workshoppen for et interesseret publikum.

Forløbet blev afholdt i FO-byen i centrum af Aarhus, to gange om ugen i fem uger. Tilmelding skete ved et informationsmøde 28. okt. kl. 13:00 på Lille Scene, Teatret Svalegangen, Rosenkrantzgade 21. Workshopforløbet var gratis.

 

Kususleder Brigitte Christensen

Brigitte Christensen har som skuespiller på film og tv samarbejdet med nogle af Europas førende instruktører som Thomas Vinterberg, Guiseppe Tornatore, Claude Cabrol, Sergio Citti og Ernst Josef Lauscher. Hun har modtaget flere prestigefyldte priser, blandt andet ”Premio Rosselini” for bedste hovedrolle. Som instruktør har hun i mange år beskæftiget sig med store teaterproduktioner

og har haft særligt fokus på at involvere almindelige borgere og hele bydele i professionelle forestillinger. Hun har udviklet sin egen metode til at inddrage borgere i teateret og har gennem et langt virke inden for borgerinddragende teater, udviklet et helt specifikt træningsprogram, der tager udgangspunkt i de mennesker, som deltager i projektet. Hun er desuden en anerkendt underviser og foredragsholder. Brigitte er bosat i København og i Rom, Italien.

Teatret Svalegangen er et markant samtidsteater på den danske teaterscene, og laver scenekunst, der reflekterer og debattere samtiden. Teatret har i mange år arbejdet med forskellige publikumsinvolverende koncepter, som alle har haft for øje at udfordre og overraske, men samtidig også ud fra et ønske om at styrke identitet og fællesskabet med publikum og verden omkring os.

Eutopia fødtes som et highlight-projekt under Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad i Gellerup, Aarhus. Med en overvældende succes med fulde huse og en enorm interesse fra pressen, fra både ind- og udland, skabtes det, der af pressen blev kaldt ”magiske møder” & ”den særlige eutopia stemning.” Eutopia har siden fortsat sit arbejde og laver projekter i ind- og udland.

 

Pilotprojektet Livet til låns produceres af Teatret Svalegangen i samarbejde med Eutopia

og støttes af Aarhus Kommune - Kultur & Sundhed og Ældre Sagen Aarhus.