Nature Explorer

Nature Explorer

Et projekt, som biolog og tidl. Grøn Guide i Aarhus Midtby Sussie Pagh er medstifter af. Projektet ønskede at skabe en inspirerende og lærerig social platform, der med naturen som omdrejningspunkt introducerede flest mulige børn og unge for friluftslivets mange muligheder.

Nature Explorer blev afviklet på Naturens dag d. 14. september i 2014. En lille flok unge mødtes med instruktørerne ved bålpladsen i Ringelmoseskoven, Kalø for at deltage i en dag med overlevelse i naturen. Efter en kort introduktion, blev de unge i alderen 10-17 sat i gang med at lave ild uden tændstikker. Morten Hilmer viste, hvordan man med gnister fra et ildstål og nogle tørre kviste laver ild. En lille konkurrence – drengene mod pigerne om hvem der først fik ild, fik alle til at ”gå på med krum hals” for at tænde bål.

Næste projekt var at lave et shelter. Hvis man skal overleve på egen hånd i naturen, er det først og fremmest vigtigt, at man kan holde varmen og få læ. Da ild og læ var på plads, var det tiden at finde noget at spise. Arrangørerne havde dagen før sat ruser ud, som skulle tømmes for indhold. Vejret var fint, så dem der ikke havde waders, smed sko og strømper og gik ud til ruserne på bare fødder. Krabbefangsten gik over al forventning. Der var vild jubel, da man havde fyldt en hel trillebør med krabber. I starten var de fleste lidt tøvende i forhold til at tage i en krabbe med fingrene, men snart var alle i gang med at sortere krabberne- de små ud i friheden og de store med hjem til krabbesuppe. I skoven blev der samlet urter og bær til suppen fx skovsyre, hyldebær, skvalderkål, vejbred og mælkebøtter. Lidt medbragt fløde og salt, og så var der en dejlig krabbesuppe til frokost.

Et par af deltagerene var med for at besøge grævlingerne i skoven. Ved grævlingegraven blev det undersøgt, hvilken et af hullerne som grævlingerne benyttede som udgang, og her blev der så sat et overvågningskamera op. Alle havde en rigtig god dag. De unge fik prøvet kræfter med at overleve i naturen og samarbejdet mellem de unge gik rigtig godt.

Ærgerligt at kun 10 havde mod på at deltage, trods annoncering af projektet i TV2-Østjylland, omdeling af plakater til Ungdomsklubber i Aarhus samt e-mails til omkring 600 familier tilknyttet HEI sportsforeningen i Egå.

Arrangørerne var: UNO-Friluftcenter, Børn og Unge, Aarhus kommune, Danmarks Naturfredningsforening,  FO-Aarhus, Hilmer & Koch Naturfotografi www.hilmer-koch.dk