Opgang2: Jalla

 Opgang2: Jallas 5 års jubilæum

Igennem de sidste 5 år er Opgang 2’s Jalla-kulturfestivaler blevet til i et samarbejde med forskellige samarbejdspartnere så som KIG-klubberne i Gellerup, Helhedsplanen, Aarhus Teater m.fl. Og 2014 afholdtes Jalla:10 - fredag den 28. november klokken 19:00-22:30. 3,5 timers gratis kulturfest med dans (Gobaad, Jafra), teater (4EVER og 1:1), musik (Nikolaj Rosengreen band og Thomas Buttenschön med stort kor), og film (ar-sketch) på programmet.

Ikke mindst bød Jalla:10 festivalen på den eneste egentlige offentlige opførelse af Opgang2 Turnéteaters Reumert-prisvindende teaterforestilling: 4EVER – bedste børne/ungdomsforestilling 2014. 4EVER er p.t. på en totalt udsolgt landsturné frem til 5. december.

   

Der blev produceret en 28 minutters optaktsfilm til Jalla-festivalerne til TV2-Østjylland med tilhørende trailer/teaser i anledning af Jalla-festival-initiativets 5 års markering.  Filmen: Jalla - en kulturfestival i Aarhus 2010-2014 blev sendt på TV2-Østjylland mandag den 24/11-2014 kl. 20:20 i ugen op til Jalla:10 - og bliver vist igen i uge 23 i 2015 i ugen op til Jalla:11, som afholdes på Aarhus Teater lørdag den 6/6–2015. Anledningen, referencen og det kultur-og debatskabende faktum er, at Jalla pr. november 2014 strækker sig over 5 år med 2 festivaler om året. 

TV-programmet/filmen perspektiverer betydningen af kulturinitiativet som en bro-bærende vedholdende og debatskabende begivenhed: Hvorfor Jalla - hvad nytter det…? Som sådan samler filmen/TV-programmet i et dokumentarisk tilsnit historien om Jalla op via klip fra de 9 forudgående Jalla-festivaler og med interviews med forskellige involverede og interessenter.

I et kulturelt orienteret portræt af det muliggjorte mangfoldighedsmøde er historien om Jalla flettet sammen frem til det, som Jalla-initiativet er blevet til: Et kulturinitiativ, hvor det kunstneriske og kulturelle islæt er med til et nedbryde barrierer mellem mennesker af forskellig etnisk herkomst.

Medvirkende er blandt andre teaterdir. Mick Gordon, Anders Glahn, Imad Kaawassh, Nejma Ahmad Mora fra Goobad m.fl. og også viceborgmesteren.

I årenes løb er der ved afviklingen af hver enkelt Jalla produceret en film, der samler den enkelte Jalla-begivenhed op, hvad enten det har foregået i Gellerup eller er blevet afholdt i Aarhus, centreret om Musikhuset eller som i de seneste par år: Aarhus Teater.

De enkelte Jalla-film foreligger tilgængelige på Opgang2’s hjemmeside og på YouTube.