Music City Aarhus

Music City Aarhus

 

Aarhus Bibliotekerne bød i samarbejde med Music City Aarhus 2022 på tre debatarrangementer, der hver belyste et aktuelt emne inden for musiklivet. Fælles for de tre debatter var et overordnet tema om identitet og repræsentation. I medierne, på Twitter og Facebook bølger heftige diskussioner om køn, etnicitet og seksualitet – også omkring musikbranchen – og tonen kan let blive fjendtlig. Men når vi mødes ansigt til ansigt, kan vi øve os i at rumme uenigheden. Biblioteket skabte nu rammerne for en række samtaler, hvor tonen var respektfuld, samtidig med at uenighederne blev belyst.

 

22. sep. kl. 19-20.30: Musikjournalistik i en wokekultur – debat om sprog, køn og sexisme.

Debat med rockjournalist Espen Strunk og musiker Signe Tobiassen (Nelson Can). Har musikjournalistikken et problem med sexistisk sprog i artikler og anmeldelser? Hvordan kommer det til udtryk, og hvad skal vi gøre ved det? Skal vi glæde os over opgøret med nedladende stereotyper – og/eller frygte, at wokebevægelse og cancel culture truer ytringsfriheden og den kunstneriske frihed? Debatten var en frirumsdebat – et format, hvor to debattører får lov at stå skarpt i deres uenighed, samtidig med at der blev åbnet for tvivl, nuancer og publikums synspunkter. Formålet var ikke at ’vinde’ eller ’tabe’ debatten, men at alle gik klogere hjem.

Debattørerne: Signe Tobiassen blev kendt som bassist og sangskriver i rockbandet Nelson Can. I dag bl.a. COO i More Music Group og medejer af pladeselskabet Like A Can Of Beans Records.

Espen Strunk er musikskribent, forfatter og foredragsholder. Skriver bl.a. for GAFFA og er aktuel med bogen ”Den sidste rockjournalist”.

Sted: Dokk1, Lille Sal.

 

25. okt. kl. 19-20.30: Mask’ på? – debat om hiphop og bandekriminalitet.

Hvad sker der i hiphoppen, og hvordan skal vi forholde os til det?  Drab, kidnapninger, narkohandel og ulovlige våben. De seneste år er hiphopmiljøer i Sverige blevet mere og mere viklet ind i (bande)kriminalitet, og kritikere frygter, at de samme tendenser er undervejs herhjemme.

I aftenens debat zoomer vi helt ind på den udvikling. Hvad sker der i hiphoppen i disse år – i Danmark og i udlandet – og hvordan skal vi som samfund, musikbranche, fans og lyttere forholde os til det? Hvordan påvirker den hårde musik de unge, de lever på kanten? Hvilken musik kan vi acceptere at høre i radioen eller se hyldet til prisuddelinger? Og hvor går grænsen mellem samfundshensyn og den kunstneriske frihed?

Debatten blev modereret af musikjournalist og hiphop-entusiast Kristian Karl fra Soundvenue.

Debattører: Abud Mustafa, tidligere medlem af den kriminelle københavnske bande Brothas. Er nu ude af miljøet og arbejder bl.a. som skuespiller og debattør. Står desuden bag initiativet ’Nok er nok - Stop fremmedfjendsk retorik’. Mike Spooner, filmskaber og instruktør af både spillefilm, reklamefilm, tv og en stribe musikvideoer for store danske kunstnere som Burhan G, Marwan og L.O.C. Har også instrueret voldsomme og omdiskuterede videoer som ”Sort på sort” med Chatle og ”Mask på” med Shooter Gang.

Sted: Dokk1, Lille Sal.

 

15. dec. kl. 19-20.00: #Metaltoo – er metalmusikken mest for mænd?

En samtale om køn og musik i metalmiljøerne.Mænd styrede i årtier – på metalscenen såvel som i resten af musikbranchen. De var på scenen, bag scenen, signede bandsene, bookede koncerterne og skrev anmeldelserne. I dag er billedet anderledes – men præcis hvor anderledes? Hvordan er det for kvinder og kønsminoriteter at spille i et metalband? Hvordan er fan- og koncertkulturen? Hvem har magten, hvem tjener pengene - og hvordan taler og skriver vi om køn og metal? Kom og lyt med denne aften, hvor moderator Mai Soon Young Øvlisen styrer samtalen mellem et panel af markante profiler på den danske metalscene:

- Doom-frontsanger Rikke Emilie List fra Konvent

- Metalcore-trommeslager Sara Gacic fra Ivy Crown

- Crust/black/trash frontsanger Ditte Krøyer fra Vulvatorious

- Skribent Cecilie Roos fra metalmagasinet Devilution

Samtalen arrangeres i samarbejde med Music City Aarhus 2022 og støttes af FO Aarhus’ debatpulje. Sted: Dokk1, Lille Sal.

Medvirkende:

RIKKE EMILIE LIST: Rikke Emilie List har været forsanger i death-doom-bandet Konvent siden 2015. Konvent har udgivet to anmelderroste albums og spillet på bl.a. Copenhell, Roskilde Festival og Desert Fest i London. I foråret 2022 var de på deres første headliner-tour rundt i Europa.

SARA GACIC: Sara Gacic er trommeslager og sangskriver i det københavnske melodic metalcore-band, Ivy Crown. Hun er tidligere instruktør på Pop-Pilot-lejrene og sidste år også instruktør på Copenhell Rock Academy, som begge er musiklejre for at fremme kønsdiversiteten i dansk musikliv.

DITTE KRØYER: Ditte Krøyer er forsanger i metalbandet Vulvatorious (dannet i 2020), der blander genrer som black, crust og punk til hvad bandet selv kalder vulvametal. Med sangtitler som FUCK YOU INCEL og CUNT WAR hidkalder Vulvatorious publikum til sammen at gå i krig mod patriarkatet.

CECILIE ROOS: Cecilie Roos er erklæret metalfan gennem 25 år. De seneste syv år har hun skrevet interviews, anmeldelser og artikler om metal på først Heavymetal.dk og nu Devilution.dk. Sammen med en kollega skabte Cecilie i 2020 debat med artikelserien #Metaltoo, som aftenens arrangement er opkaldt efter.

MAI SOON YOUNG ØVLISEN: Aftenens moderator er Mai Soon Young Øvlisen, som spiller i postrock/postmetal/experimental-bandet Meejah og har modereret talks på bl.a. Grasp Festival, Spark Festival og Spot Festival. Hun er desuden kurator af Instagram-takeovers for Musikbevægelsen af 2019.