Tall Ship Races

Tall Ship Race

1.- 4. august fik Aarhus besøg af nogle af verdens største og smukkeste sejlskibe, da The Tall Ships Races lagde til kaj ved Havnepladsen og Dokk1 efter 30 dages hårde kapsejladser.

Man kunne komme ombord på de gamle sejlskibe, prøve kræfter med sømandslivet eller nyde stemningen og musikken på land. Der var masser af oplevelser for hele familien. Afslutningen blev fejret med en festlig velkomst for de mange unge søfolk, der dystede om det historiske vindertrofæ – og med en fire dages folkefest for borgere og besøgende i byen.

Aktiviteter for alle

F.eks. regatta-stemning, som var krydret med masser af gratis oplevelser for børn og voksne, der kunne prøve, smage, opleve, føle og lege sig igennem mange aktiviteter.

Hop ombord

Hvordan ser det egentlig ud ombord på et skoleskib? Og hvordan lever de unge søfolk ombord? Her kunne man med egne øjne se, da skibene afholdt "Åbent skib". Gratis.

 

Teaterforestilling med fokus på klassikere samt et fysisk sprog:

1. aug. kl. 12.00 og 15.00: H.C. Andersens herlige historie om Klods Hans (dukketeater)

H.C. Andersens herlige historie om herremanden, som havde to sønner, der var så vittige at det halve var nok. De ville fri til kongens datter, og det turde de, for hun havde ladet kundgøre, at hun ville tage til mand, den hun fandt bedst kunne tale for sig. Der var også en tredje broder. Men der var ingen der regnede ham med som broder, for han havde ikke sådan lærdom som de to andre, og ham kaldte de bare Klods-Hans. Da Klods-Hans hørte om sine brødres planer, sagde han: ”Hille den, jeg får sådan en lyst til at gifte mig”. Og så drog de tre brødre af sted til slottet, for at prøve deres lykke.

Sted: Havnepladsen. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019 og Dansk-tjekkisk dukketeater Svanen.

 

3. aug. kl. 12.00 på Mellemarmen, Aarhus Havn: Forestillingen "Fra drenge til mænd" kunne opleves ombord på et af de store Tall Ships.

I 1887 satte Fregatten Jylland ud på sit sidste togt til de vestindiske øer. Sammen med alle søulkene var Prins Carl, den senere norske kong Haakon IIV, som skulle vokse hår på brystet. Men hvad nu, hvis der ombord også var en anden Karl, en jævn dansk Karl, og hvis de to navnebrødre blev venner? Kan sønnen af en havnearbejder overhovedet være ven med en prins? Og hvordan var forholdene rent faktisk for sådan nogle unge skibsdrenge? Kom med ombord og oplev et uddrag af denne vandrings og formidlingsforestilling, som spiller på Fregatten Jylland 9.-21. August.

Spillede på skibet Shtandart lørdag d. 3. august i tidsrummet mellem kl. 12-16

 

4. aug. kl. 11.00: King Lear

Historien blev fortalt af to bagere, som skal bage Lears fødselsdagskage. På en enkel og lattermild måde fik de æltet, bagt, delt og serveret dramaet for børn. Shakespeares blodige drama om den forfængelige King Lear, fortalt i en nonverbal, sprudlende, hjertekildende dukketeaterversion for hele familien. King Lear er gammel og skal dele sit rige mellem sine tre døtre. Det vil han gøre alt efter hvor meget de elsker ham. Men hvordan måler man kærlighed i Lears verden?

Sted: Havnepladsen. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019 og Passepartout Theatre Production.

 

4. aug. kl. 13.00: Nyfortolkning af en af Dansk Rakkerpaks største teatersucceser: Lus i Skindpelsen.

To venner mødes på en bænk. En tredje mand kommer til. Må han være med? Nej, det må han ikke! De to venner har nok i sig selv og han afvises. Den tredje mand giver ikke op og vender tilbage med diverse tilbud og i diverse forklædninger, men indser at han ikke kan blive en del af fællesskabet og beslutter sig for at sætte splid mellem vennerne…. Forestillingen er en nyfortolkning og videreudvikling af en af Dansk Rakkerpaks allerstørste succeser, der turnerede Danmark tyndt i starten af årtusindet og som endvidere har spillet på internationale festivaler i Tyskland, Sverige, Tyrkiet, Iran og Burkina Faso. Forestillingen er uden handlingsbærende dialog - og fyldt med komik, slapstick, poesi og stof til eftertanke.

Sted: Havnepladsen. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019 og Dansk Rakkerpak & Faster Cool. Teaterforestilling i den komiske boldgade fortalt i et universelt fysisk teatersprog.

 

Formidling af initiativer vedr. grønne/bæredygtige tiltag med fokus på Verdensmålene:

1., 2., 3., og 4. aug. kl. 11.00: Hjælp til at bygge en båd ud af genbrugsmateriale og søsætte den i en REUSE workshop med aktiviteter inden for det maritime. Fokus på genbrug, læring og leg. Publikum skulle bygge små både af genbrugstræ og genbrugsmaterialer til sejl mm. Der var masser af gebrugsmaterialer til at pynte og dekorerer skibet med. Da bådene var lavet kunne de søsættes hos naboaktør på pladsen, der havde et stort verdenskort fyldt med vand placeret i en metalkonstruktion.

REUSE: Giv hvad du har. Tag hvad du kan bruge. Reuse er Aarhus’ innovative genbrugsstation. Hent brugte ting gratis. Reuse er genbrugsstationen gentænkt. Midt i Aarhus. Hyggeligt, afslappet og inspirerende. En verden af genbrug. Her er affald en ressource, og innovation, iværksætteri og formidling om genbrug og upcycling går hånd i hånd med konkret udveksling af ting og sager, der på den måde får en ekstra chance, før de endegyldigt bliver til affald.

Sted: Mellemarmen, Aarhus Havn. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019

 

1., 2., 3. og 4. aug. kl. 11.00: Verdenskortet kom med deres Verden i 1:10 og faciliterede, at børn kunne søsætte deres genbrugs-skibe i verdenshavene (se ovenfor). Man kunne ligeledes se de 5 plasticsupper i havene i deres faktiske forhold (ca.) – for at visualisere problematikken og det var en øjenåbner. Verdenskortet lavede ligeledes en skattejagt med spørgsmål der ledte folk rundt til de andre attraktioner - med start og slut hos Verdenskortet. Derudover blev der opsat en stor planche med de 17 Verdensmål (også visualiseret for børnenes skyld) med en afstemning så det fremgik, hvad gæsterne mente var det vigtigste.

Sted: Mellemarmen, Aarhus Havn. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019

 

1. og 2. aug. kl. 11.00: fællesSKAB med os i Aarhus - Gro selv // workshop.

En sjov og lærerig workshop hvor der blev eksperimenteret med upcycling, oplevelser og mad med et minimalt CO2-aftryk. Gro Selv er et projektfællesskab af unge, der gennem workshops eksperimenterer med upcycling, oplevelser og mad med et minimalt CO2-aftryk. Samskab Aarhus er et 3-årigt projekt støttet af Spar Nord Fonden, der støtter borgerdrevne initiativer og projekter, som styrker fællesskaber og vores byrum – præcis som Gro Selv gør her i Aarhus.

Torsdag: 1-2 timers varighed – samtidig med workshops ved REUSE standen.

Fredag: 1-2 timers varighed – samtidig med workshops ved REUSE standen.

Sted: Mellemarmen, Aarhus Havn. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019.

 

1. og 2. aug. kl. 11.00: Danmark for Målene - emballage som ressource.

Fokus på tilstanden i verdenshavene og på affaldssortering. Når temaet om emballage som ressource kommer Danmark rundt, bliver der dels fokus på tilstanden i verdenshavene og dels fokus på affaldssortering og hvilke store ressourcer, der ligger i al vores affald, med særligt fokus på plastikemballage. Der var på denne temadag lidt ekstra i børnehøjde bl.a. i kraft af Katrine Billes besøg. Man kunne lære noget, sætte et "hverdagsmål", tegne og meget mere. Alt sammen med fokus på FN's Verdensmål.

Sted: Isflagerne ved Dokk1. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019.

 

3. og 4. aug. kl. 11.00: FællesSKAB med os i Aarhus - Smag på Aarhus // Smag på stranden.

Smag på Aarhus tog spande og kurve fyldt med eksempler på den spiselige strandnatur med ind på eventpladsen ved Tall Ships Races. Man kunne blive lidt klogere på alt den spiselige natur, der kan findes i havet og langs kysten ved Aarhus. Krabber, tang og strandurter er nogle af de vilde råvarer, man let selv kan finde langs strandene og i havet. Der blev løbende tilberedt nogle af godterne.

Sted: Mellemarmen, Aarhus Havn. Gratis. Arrangeret af: The Tall Ships Races 2019.