Aarhus Festuge

1. sept. kl. 15-17.00: Expat Reception

I festivalrestauranten, Vester Alle 8 i FO-byen. Festlige rammer. Fantastisk mad og drikke. Og en unik mulighed for expats og deres familier til at skabe nye netværk og blive bedre integreret i Aarhus og Danmark. 'Reception for Expats' er en fast del af Aarhus Festuge og en populær begivenhed for byens mange internationale tilflyttere. Deltagerne kommer for den gode stemning og for at netværke på tværs af nationaliteter, mens de nyder lækker mad. Der var velkomst og taler af blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard, John Westensee fra Aarhus Universitet og Ken Cordes fra Emerson Climate Technologies.

Arrangementet fandt sted i hjertet af Aarhus, så det var kun et stenkast fra en lakke række underholdende Festuge-aktiviteter for hele familien, hvilket gjorde receptionen til en perfekt start på en hel dags sjov for hele familien.

 

1. sept. kl. 14.30-15.30:Grimstad Musikkorps

Rådhuspladsen. Grimstad Musikkorps holder til i Sørlandsbyen Grimstad nogle mil øst for Kristiansand i Norge. Korpset kan føre sine rødder helt tilbage til 1886, den gang under navnet «Hornsekstetten Heimdal». Grimstad Musikkorps har medlemmer i alle aldre, fra de yngste på omkring 15 år til de ældste som har passeret 60. Korpset består i dag af 25 medlemmer. De holder flere koncerter hvert år, f.eks. 17. maj koncert, sommerkoncert, høst- eller julekoncert. Musikken spænder vidt, de spiller alt fra norske marcher til brasiliansk samba. Dirigent er Ove Øgård-Repål.

 

Det Grønne Liv

Aarhus Festuge og FO-Byen inviterede til gratis kulturarrangementer, markeder, workshops og debatskabende aktiviteter i FO-byens åbne gård bag Vester Alle 8. I 2018 under navnet Det Grønne Liv. Med Det Grønne Liv satte man fokus på bæredygtighed og de forskellige måder, der i Danmark arbejdes med en miljøvenlig livsstil. Både for alm. mennesker, men også for firmaer, folkebevægelser og kommuner. I FO-byen kunne man blive klogere på alternativ energi, økologisk landbrugsproduktion, permakultur, bæredygtighedsstrategier, og hvordan man kunne blive bedre til at støtte fødevareprodu-centerne i dit lokalområde, komme på øko-safari i byen eller måske endda blive en del af en folkebevægelse. Gården husede også Festugerestauranten, hvor man kunne få lækker mad tilberedt af dygtige kokke, der i tråd med resten af temaet var underlagt forskellige bæredygtighedsdogmer. Alternativt møblement og hygge ved ildsted sørgede for den rette stemning i restauranten, der var åben for både frivillige, kunstnere, gæster og alt derimellem.

 

2. sept.: Økologiske fødevarer

Kl. 12:00-16:00: Aarhus Økologiske Fødevarefælleskab, BISTAD og Haveselskabet ved deres respektive stande i FO-gården.

Kl. 12:00-16:00: Liselotte Kira Andersen, kok og medforfatter af Tang – et hav af mad, viste hvordan man kan bruge tang i din madlavning. Smagsprøver af friskbagt brød og vegetariske retter af råvarer leveret af Aarhus Økologiske Fødevarefællesselskab – alt sammen med tang som hovedingrediens.

Kl. 13:00-13:30:  Aarhus Økologiske Fødevarefælleskab - en af bagmændene holdt oplæg om og fortalte om vigtigheden af økologi og lokalt producerede fødevare.

Kl. 13:30:14:00: BISTAD fortalte om at drive en socialøkonomisk virksomhed, der beskæftiger udsatte borgere og selvfølgelig laver lækker, lokal honning.

Kl. 14:00:14:30: Haveselskabet er en almennyttig non-profit forening med 30.000 medl. og over 800 frivillige, der blandt andet udgiver magasinet Haven og arrangere og inviterer til haveaktiviteter over hele landet. Foreningen fortalte om deres virke og hvorfor haven er så vigtig for mennesket

 

3. sept.: Økologisk jordbrug

Kl. 12:00-16:00: Frøsamlerne, Praktiske Økologi og Jordbrugsfonden Samsøkologisk ved deres respektive stande.

Kl. 12.30-13.00: Frøsamlerne er en landsdækkende forening af have-entusiaster, som arbejder for at finde og bevare glemte kulturplanter. Foreningen kom med en stor stand og fortalte om de sorter, der er forsvundet fra markedet dels på grund af EU’s restriktive lovgivning, dels på grund af de kommercielle frøfirmaers ensretning af udvalget.

Kl. 13:00:13:30: Jordbrugsfonden Samsøkologisk fortalte om Samsø og deres forening, som har eksisteret siden 2013 og hvordan de hjælper unge økologiske landmænd. Bagefter var der mulighed for at snakke med netop én af de landmænd, der forpagter en af de gårde, som fonden har opkøbt.

Kl. 14:00:-14:30: ”Danmark får nu en jordbrugsfond, der gør det muligt for alle danskere at tage ansvar for landbrugets fremtid og udbredelse af økologien” – således lød det da Danmarks Økologiske Jordbrugsfond så dagens lys i 2016.  Direktør ved fonden, Kim Qvist, holdt oplæg og fortalte om fondens virke og hvad der sket siden starten.

Kl. 17-20.30: Borgerinddragelse i den bæredygtige udvikling. Peter Christensen, projektleder ved Energiakademiet Samsø, genoplivede med historier fra det virkelige liv fra blandt andet hans arbejde med at gøre Samsø fossilfri fortærskede begreber som "bæredygtighed" og "cirkulær økonomi". Ud fra egne oplevelser og erfaringer fortalte han, hvad han mener virker eller ikke virker, når det gælder om at skubbe til processer og påvirke folk til at gå den grønne vej. Efter oplægget fra Peter Christensen blev et Utopi Værksted faciliteret af Grønne Piloter. Her var der mulighed for at byde ind med egne erfaringer og tanker på emnet. Arrangementet blev krydret med højskoleånd, da der var mulighed for debat, sang og fællesspisning.

17:00 - Velkomst

17:15 - Oplæg om Borgerinddragelse v. Peter Christensen

18:30 – Bæredygtig fællesspisning ved Festugerestauranten

19:15 - Utopi værksted med de Grønne piloter

20:30 - Fælles hygge.

 

4. sept.: Energi, bæredygtighed og verdensmål:

Kl. 15:00-15:30:  Et nørdet og sjovt show med Energimuseet. Højt humør, høje brag, ild og ikke mindst blev både børn og voksne underholdt og klogere på samme tid. Om energi og bæredygtighed. Emil fra Energimuseet har brugt de sidste år på at formidle naturvidenskab til børn og unge bl.a. på TV som Store Nørd.

Kl. 18-21.00: Den globale bæredygtighed og Verdensmålene med forfatter og professor emeritus Steen Hildebrandt. Han er forfatter bag bogen "Bæredygtig global udvikling. FNs 17 verdensmål i et dansk perspektiv". Om arrangementet skrev Steen Hildebrandt: "Tæller vi det, der tæller? Aftenens tema handler om bæredygtighed og FNs 17 bæredygtighedsmål, de såkaldte verdensmål. Verdensmålene er måske dette århundredes vigtigste dagsorden; en social kontrakt for en ny, anderledes og mere bæredygtig verden. Hvad betyder disse 17 mål for Danmark, for virksomhederne, den offentlige sektor og for de enkelte husholdninger og borgere?" Efter oplægget fra Steen Hildebrandt blev et Utopi Værksted faciliteret af Grønne Piloter. Her var der mulighed for at byde ind med egne erfaringer og tanker om emnet.

18:00 - Velkomst

18:15 – Bæredygtig fællesspisning ved Festugerestauranten

19:00 - Oplæg om den globale bæredygtighed v. Steen Hildebrandt

20:00 - Utopi værksted med de Grønne piloter

21:00 - Fælles hygge

 

5. sept.: Bæredygtighed

Kl. 14:30-15:30:  ”Bæredygtighed – hvad rager det mig?” – arrangeret af Aarhus Idrætshøjskole. Et panel bestående af elever fra Aarhus Idrætshøjskole reflekterede over, hvad begrebet ’bæredygtighed’ betyder for dem og hvilke hvordan de forholder sig til det i hverdagen.

 

Kl. 17-20.30: Det bæredygtige køkken

Oplægsholder, Marie Ladefoged, er 'økologisk food fighter og studerer ernæring og sundhed. Marie har en passion for det grønne bæredygtige køkken og om dagens tema skriver hun: ”Økologi og bæredygtighed er blandt tidens mest diskuterede emner.

Det kan være svært at finde rundt i de mange eksperters tips og tricks til en mere bæredygtig livsstil”. Denne aften samledes ligesindede til snak, vidensdeling og gode råd om, hvordan vi nærer vores klima og miljø - for hinanden og de næste generationer. Man rundede blandt andet emner som produktion af fødevarer, økologi, bæredygtig hverdag, madspild og madkultur. Efter oplægget fra Marie Ladefoged blev et Utopi Værksted faciliteret af Grønne Piloter. Her var også mulighed for at byde ind med egne erfaringer og tanker på emnet.

17:00 - Velkomst

17:15 - Oplæg om Det bæredygtige køkken ved Marie Ladefoged

18:30 – Bæredygtig fællesspisning ved Festugerestauranten

19:15 - Utopi værksted med de Grønne piloter

20:30 - Fælles hygge.

 

6. sept.: Unge og bæredygtighed

Kl. 13-15:  UngEnergi inviterede til workshop med fokus på verdensmålene. Til workshoppen kunne man lære mere om de grønne mål og bl.a. få en større indsigt i nogle af de mere skjulte syndere i samfundet. Hvor meget CO2 udleder det enkelte menneske? Til workshoppen kunne man få målt sit CO2-forbrug og se om man udleder lige så meget som gennemsnittet samt komme med sine bud på, hvad vi som danske borgere kan gøre for at bidrage til at opnå verdensmålene.

Miljøorganisationen UngEnergi - en samling af unge fra hele landet, der arbejder for at engagerer unge i bæredygtige initiativer i en bevægelse mod unaturlige klimaforandringer.

Kl. 17-20.30: Rollemodeller i den bæredygtige udvikling. Oplægsholder var Camilla Fabricius fra Aarhus' Byråd, hvor hun sidder som 1. viceborgmester. Hun kom for at snakke om rollemodeller i den bæredygtige udvikling. Efter oplægget fra Camilla Fabricius blev et Utopi Værksted faciliteret af Grønne Piloter. Her var der mulighed for at byde ind med egne erfaringer og tanker på emnet.

17:00 - Velkomst

17:15 - Oplæg om Rollemodeller

18:30 – Bæredygtig fællesspisning ved Festugerestauranten

19:15 - Utopi værksted med de Grønne piloter

20:30 - Fælles hygge.

 

Fodbold for folket

7. sept. kl. 17-18.00: Fodbolden og fodbolderindringer

Da Anders Fogh Jensen, Frederik Stjernfelt og Mads Mygind trådte op på scenen, handlede det om, hvordan fodbolden i bestemte perioder i livet har banket på døren.

Hvordan kan det være, at fodbolden i perioder synes som det mest meningsfyldte, der findes her i livet, imens den andre gange står fuldstændig på standby og måske endda er decideret uinteressant og meningsløs. Det handlede om fodbolderindringer, og hvordan sporten falder ind og ud af livet hos mennesket.

Medvirkende: Anders Fogh Jensen: Filosof, forfatter og foredragsholder. Han har blandt andet skrevet afhandlingen 'Projektsamfundet', der begiver sig ud i en samtidsdiagnostik, der undersøger, hvad der karakteriserer de måder, som mennesker organiseres og styres på, ikke bare i organisationer og virksomheder, men i et bredt kulturelt spektrum, indbefattende blandt andet fodbold. Frederik Stjernfelt: Professor i videnskabsteori, idéhistorie og semiotik og forfatter samt skribent på Weekendavisen. Han har skrevet bogen 'Fodbold - forfattere om fænomenet fodbold' sammen med Peter Christensen.

Mads Mygind: Dansk digter, bosat og opvokset i Aarhus, som debutererede i 2011 med digtsamlingen 'Før vi har set os omkring.' Mygind skrev åbningsdigtet 'Min VM-historie' til den første udgave af den internationale litteraturfestival LiteratureXchange, som åbnede samme dag som VM i fodbold i år.

 

7. sept. kl. 19-20.00: Fodbolden og kunsten

Samtale mellem Mads Mygind, Asker Hedegaard Boye og Jakob Schweppenhäuser, der alle, i vidt forskellige udstrækninger, har skrevet om fodbold. Fokus på fodbolden og kunstens forhold imellem. Hvilken betydning har fodbolden egentlig haft på deres virke som skrivende? Hvorfor betyder fodbolden så meget for de tre skrivende, der, udover at være fodboldelskere, desuden også er rigtig gode venner privat. Deres fællespassion og gode venskab betød dog ikke, at de på nogen måde var enige om, hvordan fodbolden skal spilles, eller hvilket klubhold eller landshold, der gør sig bedst. Faktisk var de vildt uenige.

Medvirkende: Mads Mygind: Dansk digter, bosat og opvokset i Aarhus, som debutererede i 2011 med digtsamlingen 'Før vi har set os omkring.' Mygind skrev åbningsdigtet 'Min VM-historie' til den første udgave af den internationale litteraturfestival LiteratureXchange, som åbnede samme dag som VM i fodbold i år. Asker Hedegaard Boye: Forfatter og journalist bosat i Aarhus. Boye har tidligere arbejdet som fodboldjournalist og fast klummeskribent på Jyllandsposten. Han arbejder i dag for Weekendavisen som sportsskribent og litteratur- og teaterkritiker. Asker Hedegaard Boye har skrevet, oversat og redigeret en lang række bøger om fodbold, blandt andet Daniel Agger (2013) og Europas Arenaer (2017).

Jakob Schweppenhäuser: Musiker, forsker og fodbolddigter. Schweppenhäuser er en del af musikgruppen Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard, forsker ved Aarhus Universitet og står blandt andet bag fodboldteksterne ‘7 fodbolddrømme’, ‘EM 2016’ og ‘Interview’.

 

8. sept. kl. 15.-16.00: Fodbolden og formidling

Hvordan formidles fodbolden i dag? Cathrine Lundager, Oscar Rothstein og Hans Krabbe satte sammen journalistikken og mediernes rolle under lup og kom ind på blandt andet konsekvenserne af idoldyrkelser, mega-økonomien i den internationale fodbold og den manglende dækning af kvindefodbolden og meget, meget mere.

Medvirkende: Cathrine Lundager: Fodboldskribent ved Politiken. Oscar Rothstein: Fodboldskribent ved Zetland og Mediano. Hans Krabbe: Chefredaktør ved Midtjyllands Avis og tidligere kommunikationsdirektør for FC Midtjylland.

 

8. sept. kl. 16.30-17.30: Fodbolden og 'Den glemte triumf'

112.000 tilskuere hyldede Susanne, Birte, Bente, Lis og Lene og resten af holdet, da Danmark vandt VM i fodbold i Mexico i 1971. Det største publikum et dansk landshold nogensinde har spillet for, og alligevel er der ikke mange danskere, der er klar over denne drøm af en begivenhed. Journalist Hans Krabbe er aktuel med portrætbogen 'Den glemte triumf', hvor han i det sidste år har været i kontakt med de kvinder, der spillede på holdet for at høre om deres liv dengang og i dag. Med udgangspunkt i 'Den glemte triumf' fortalte Hans Krabbe i en samtale med Merete Ipsen, museumsleder ved Kvindemuseet, om det der skete i 1971, og hvorfor det stadigvæk er en sportsbegivenhed, der står i parantes.

Medvirkende: Hans Krabbe: Chefredaktør ved Midtjyllands Avis og tidligere kommunikationsdirektør for FC Midtjylland. Merete Ipsen: Har siden 1991 været museumsleder på Kvindemuseet i Aarhus.