Humor Festival

Humorfestival

I samarbejde med Kulturselskabet Swung: 18.-23. marts 2003.

Humorfilmfestival satte fokus på humor igennem film og debat over en uge i marts 2003. Ambitionen med festivalen var, at sætte humoren på dagsordenen igennem oplevelser (via film) og deltagelse (via debat) og få smilets by til at skraldgrine - og gerne også tænke et par tanker.  Målet var ikke at forklare humorens væsen - selv om det kunne være sjovt at forsøge - men banen blev kridtet op for at en masse århusianere kunne få mulighed for selv at udforske fænomenet igennem oplevelse og deltagelse. Filmmediet er en af de absolut stærkeste formidlere af humor, lokalt, nationalt og globalt. 

 

De Filosofiske Caféer tog udgangspunkt i følgende overskrifter:

18. marts:  Er humoren til salg? Og hvem køber den? Sociolog Henrik Dahl. Humorens rolle i reklamer og oplevelsessamfundet og humoren i forhold til den moderne forbruger og i den politiske retorik. Hvorfor er humoren tilsyneladende et virksomt drivmiddel for mediernes og det politiske livs meningsdannelse (og –manipulation)?

 

20. marts: Kan humoren integrere? Dansk-amerikaneren Tim Metz. Evner humoren at gå på tværs af de nationale og kulturelle skel? Om humoren, der forener og adskiller folk i en internationalt perspektiv, som integrationsmiddel og brobygger over kulturkløfter. Kan humoren finde frem til nogle af de tværgående bånd, der holder sammen på os alle – hvad enten vi er jyder eller bornholmere, danskere eller afrikanere?

 

20. marts: Dansk litteratur som en god og en dårlig vittighed? Litteraturanmelder og forfatter Lars Bukdahl. Hvad sker der hvis man mener, at P. Sørensen er bedre end Tom Kristensen, også fordi han er sjovere, og at Gustav Wied er vores James Joyce, også fordi de begge to var skægge (og skæggede)?

 

21. marts: Hvad griner du af? Freelance journalist og forfatter Ann Mariager. Hvordan ser humoren ud på hverdagsplan i gade- og øjenhøjde? Hvordan udfolder den sig på jobbet, bag ligusterhækken og i dagligstuen? Om humorens og latterens instrumentalisering og mangfoldige mekanismer: som konfliktløsning, overlevelsesteknik og klangbund for venskaber og møder mennesker imellem.

 

22. marts: Kan humoren holde grusomheden fra døren? Forskningsassistent Torben Jørgensen. Humoren som overlevelsesredskab i de tyske koncentrationslejres vanvid, om humoren som en mental afledningsmanøvre i hjertet af krigens massive blodsudgydelser.

 

23. marts: Kan humor helbrede? Hospitalsklovn Bent Eikard. Hvad sker der med et menneske, der møder humoren i den vanskelige situation, sygdom ofte er? Hvad er det, humoren virker på? Og er det en særlig type af humor, der skal til?

(I alt ca. 300 tilhørere til debat, 500 så film)

 

http://www.swung.dk/ (900 unikke brugere i løbet af ugen)