Aarhus festuge

Århus Festuge 29. august – 6. september

 

Århussamtaler: Åben by – åbent sind

Statsminister Anders Fogh Rasmussen toppede listen over prominente gæster i Århussamtalerne. Han fortalte om verdenssynet bag sin politik og koblingen mellem sin egen moral og de konstante udfordringer, han står overfor.

Journalist Martin Krasnik udvalgte en række danske og udenlandske forfattere og debattører, der kunne levere nye, interessante vinkler på årets festugetema.

”Hvem vil du gerne selv høre?”, spurgte de fra Festugen, da de bad mig sammensætte årets Århussamtaler. Hvilken skøn opgave! For når verden forandrer sig så hurtigt, som den gør i dag, findes der ikke noget lækrere end at lytte til interessante og begavede menneskers overvejelser, holdninger og tvivl.

For hvordan holder vi sindet åbent, når der konstant sættes spørgsmålstegn ved de værdier, vi kender? På scenen i Århus Kunstbygning debatterede en række karismatiske mennesker, hvordan de selv gør – uden at gå på kompromis med deres egne værdier. Hvor går grænserne for deres tolerance, og hvordan ser de deres identitet i en global verden?

 

Clement LIVE d. 30. august kl. 19.30-21.30.

Talkshowet 'Clement Direkte' sendte fra Århus Kunstbygning. Her kunne man opleve Clement Kjersgaard i samtale med tre interessante Århus-personligheder:

Borgmester Nicolai Wammen om hvordan Socialdemokraterne vil vælte regeringen, der jo - trods små og større kriser - står solidt. Og som borgmester blev han i forlængelse af Festugetemaet 'Åben By' spurgt, hvordan Århus skal positionere sig overfor andre, stadig mere markeringslystne og ambitiøse danske byer. Jyllands-Postens nye chefredaktør Jørn Mikkelsen gæstede 'Clement Direkte' i præcis samme uge som avisen gik helt og fuldt i tabloid-format. Men Mikkelsen har erklæret, at avisen også skal planlægges anderledes end tidligere. Er læserne parate til det? Er journalisterne?

Egoland-tegneren Ivar Gjørup talte om dannelse og dermed om møblementet i det offentlige rum - det er den "Åbne By" igen. Hvad er det for en udvikling, vores kultur undergår?

Særlig billetpris denne aften på 125 kr. I anledning af den århusianske udgave af Clement Direkte går overskuddet til Red Barnet.

Jyllands-Postens Flemming Rose og hans hårdeste internationale kritiker, Tariq Ramadan, mødtes for første gang i Danmark for at diskutere Muhammed-tegningerne: Hvor går grænsen for vores frisind, når vi møder det fremmede?

Præsten Kathrine Lilleør og videnskabsforfatteren Lone Frank mødtes for at tale om religion. Er troen på gud et menneskeligt grundvilkår eller ligefrem en psykisk sygdom? Hvordan tackler videnskabsmanden og præsten de store moralske og etiske spørgsmål?

Og så fik vi i året for Louisiana-museets 50 års fødselsdag besøg af museumsdirektør Poul Erik Tøjner. Han viste os sin personlige kunsthistorie og fortalte, hvad kunsten betyder for ham selv og vores måde at opfatte verden. 

Ulrik Høy og Niels Højlund blev rejseledere i en tur gennem de danske værdier og sang og diskuterede sig igennem debatten om danskernes åndelige tilstand - i selskab med Mette Vibe Utzon og et flygel. Havde man derimod lyst til at få lidt frugtbar jord i hovedet, så kunne man høre den danske og internationalt anerkendte vinmand Peter Sisseck fortælle om sit arbejde med jorden, druerne, naturen - og om ånden i glasset.

Forfatterne Jens Smærup og Ian Rankin fortalte om deres bøger og om, hvordan den gode litteratur skaber forståelse for menneskets både lyse og mørke lidenskaber.

Årets Århussamtaler blev personlige, levende og intense.

 

ÅRHUSSAMTALER I ÅRHUS KUNSTBYGNING

Alle aftener kl. 19.30:

Lørdag 30/8:     Åbning: Clement Live med hemmelige århusgæster

Søndag 31/8:    Tariq Ramadan & Flemming Rose i samtale med Martin Krasnik

Mandag 1/9:      Ian Rankin i samtale med Bo Tao Michaelis

Tirsdag 2/9:       Lone Frank & Kathrine Lilleør i samtale med Jes Stein Pedersen

Onsdag 3/9:      Poul Erik Tøjner i samtale med Synne Rifbjerg

Torsdag 4/9:      Jens Smærup Sørensen i samtale med Lars Bukdahl

Fredag 5/9:        kl. 17.00: Anders Fogh Rasussen interviewes af Martin Krasnik

Fredag 5/9:        Peter Sisseck i samtale med Poul Piilgaard Johansen

Lørdag 6/9:        Ulrik Høi og Niels Højlund m. klaver i samtale med Mette Vibe Utzon

 

ÅRHUSSAMTALER blev arrangeret af Århus Festuge, kurateret af Martin Krasnik, støttet af FO-Århus og afviklet i samarbejde med Århus Kunstbygning.                         

DR TV optog og sendte alle arrangementer i ugens løb.

 

Nis Boesdal i Spejlteltet

Festugen lejede et stort og flot Spejltelt til 450 personer, som blev placeret på Bispetorv midt i byens hjerte. Det charmerende belgiske spejltelt, ”Magic Mirrors” er elegant indrettet med spejle, skinnende søjler og lysekroner og dannede i dagtimerne i år rammen om en lang række spændende arrangementer, som henvendte sig til mange forskellige målgrupper. Restaurant René sørgede dagen igennem for lækker mad og drikke.

Et nyt tiltag i teltet var en række live-interviews, der blev sendt direkte i DR1 TV under Festugen. Hver formiddag var studievært Nis Boesdal på plads i teltet, hvor han for rullende kameraer præsenterede en række spændende gæster til en snak om aktuelle emner.

Fredag d. 29. august – fredag 5. sept. kl. 10.30 – 12.00 (direkte udsendelse kl. 11.30) 

Fredag d. 29. aug.: Jakob Haugaard (komiker og skuespiller)

Mandag 1. sept.:  Karin Mortensen (håndboldspiller)

Tirsdag 2. sept.: Lotte Heise (foredragsholder og debattør)

Onsdag 3. sept.: Jørgen Leth (forfatter og Journalist)

Torsdag 4. sept.:  Nikolaj Wammen (borgmester)

Fredag 5. sept.: Ivan Pedersen (musiker) samt vinderen af DPAs Jazz konkurrence for unge komponister

 

Den blå rute - 7. september

Århus Festuge blev afsluttet med manér. Den sidste søndag fandt en alternativ cykelrute sted: ’Den Blå Rute’, og den gav alle mulighed for at opleve nogle af byens mere ukendte sider – og samtidig få noget motion.

Temaet ’Åben By’ lagde op til, at man ser sin by på en ny måde. Derfor etablerede Århus Festuge en alternativ cykelrute den sidste søndag i Festugen. Den 12 kilometer lange rute løb fra Den Permanente via Pier 4 og de bynære havnearealer ud til Mærsk-terminalen, som ellers ikke er åben for offentligheden. Her kunne man opleve en udsigt over havnen fra en anderledes og ukendt side. Undervejs på ’Den Blå Rute’ kunne man opleve nye og anderledes former for idræt, samt opdage nogle af byens skjulte steder. Kort og godt: Et væld af overraskende oplevelser ventede forude.

En af tankerne bag ruten var – ud over at fremme motion – at få byens borgere til at komme ud af busken og mødes med hinanden. Et af tiltagene var et brobyggerinitiativ mellem kvindelige indvandrere og danskere. Kvinderne cyklede ruten to og to på tandem.