Stiften Loungen i FO-byen

Aarhus Stiftstidende: Fordelsklub

Om Klub Østjylland i Stiften Lounge i FO-byen: Klub Østjylland havde i 2015 faste foredrag ca. hver måned i den nye Stiften Loungen, Frederiksgade 78B i FO-Byen. Her blev inviteret indenfor til aftener/eftermiddage med en masse spændende emner.

Stiften-Lounge-foto

18. jan.: Henrik Duer: Sund livsstil.

Har du styr på nytårsforsættet eller har du brug for et ekstra skud motivation til at komme i gang med en sundere livsstil? Der var ingen løftede pegefingre, men derimod gode og brugbare råd til at få succes med den sunde livsstil. Tilhørerne blev taget med igennem sundhedsjunglen og den nyeste forskning belyses. F.eks. om:

- de værste sundhedsfælder inden for kost og motion

- de bedste tips til at komme i gang og få succes

- hvordan du finder den strategi/metode, som passer dig bedst

Alle kunne lære noget af foredraget - også dem, der bare gerne vil smide et par kilo eller leve sundere. Henrik Duer er vært og træner på TV3-programmet ”Ekstremt fed” og uddannet cand. scient. idræt og kemi - og partner i Fitness Institute og Sundtbmi.dk

 

19. jan.: Nytårskur for Stiftens ambassadører.

Der blev fortalt om tankerne bag det nye initiativ med Stiften-ambassadører, og de udpegede ambassadører kom med bud på, hvornår de ville stå i spidsen for et debatarrangement og hvilket emne, de ville sætte til debat. Der sigtedes efter mindst et arrangement hver måned

 

28. jan. kl. 19.00: Livemagasinet i Stiften Loungen - Journalistisk sceneshow.

En aften i de gode fortællingers navn, da Aarhus Stiftstidende og Livemagasinet sammen udfordrede journalistikkens formater. Man mødte blandt andet Stiftens chefredaktør, Jan Schouby, Livemagasinets chefredaktør Julie Krog Vistisen samt journalist Jakob Dybro Johansen.

Livemagasinet er et journalistisk sceneshow, hvor de gode historier kommer til live, når journalister og kilder mødes på en scene. Publikum inviteres med til at stille spørgsmål, kommentere, klappe og le. For man mødes i et og samme rum. En aften. Et sted. Til det første af en række Livemagasiner i Stiftens Loungen åbnede Århus Stiftstidendes chefredaktør, Jan Schouby, Livemagasinet med sin leder.

 

4. febr.: Christina Tatarczuk: Happy Wife - Happy Life.

Et spændende og tankevækkende foredrag med certificeret sexolog, parterapeut og iværksætter Christina Tatarczuk. Hun sigtede skarpt på livet som mor og det herlige hektiske liv, som er resultatet deraf. Christina Tatarczuk er mor til syv børn, og hun ved om nogen, hvordan livet som mor både er berigende og fantastisk, men også hårdt og hektisk. Hun er en levende brugermanual, når det kommer til - ikke bare at overleve hverdagen - men om at skabe plads til nydelse, lykkeglimt og selvkærlighed. Når mor er glad er alle glade, og opskriften på dét afslørede Christina gennem skæve og hjertevarme anekdoter fra livet med vasketøjsbjerge, en spændende karriere og ambitionen om alt andet end nøjsomhed.

 

16. febr.: Religion i Kina - en lystvandring i troens univers.

Man blev klogere på Kina og kinesiske traditioner, da sognepræst Torben Brink med udgangspunkt i de kinesiske nytårstraditioner fortalte om 'Riget i midten'. Han har igennem mere end 20 år rejst i Kina og viste mange af de religiøse effekter, som han har samlet.

 

17. febr.: Rejseforedrag om Prag v/Arne Doktor.

Den tjekkiske hovedstad, Prag, har siden dens grundlæggelse i det 9. århundrede været en by under forskellige magters herredømme, men på trods af indflydelse fra forskellige kulturer, som har betydet at Prag i dag er et rigt udsnit af bevaringsværdige bygningsværker i varierende arkitektoniske stilarter, så har indbyggerne i Prag bevaret deres stolthed over byen.

Prag er kendt som byen med de 100 tårne, og arkitekturen i byen er helt enestående, da du både finder bygninger i romansk og gotisk stil, renæssance, barok og rokoko samt jugendstil, kubisme og socialrealisme. Igennem billeder og fortælling gav Arne Doktor et indtryk af denne fantastiske by, som har et utal af smukke bygninger og en lang spændende historie.

Det lå ikke just i kortene, at den nu 62-årige eventyrer Arne Doktor skulle leve af at rejse. Han er oprindeligt uddannet bankmand i Bjerringbro. Det blev også til en periode i socialforvaltninger hos et par kommuner, ligesom han i en periode var ejendomsmægler. Sideløbende med det faste job arbejdede han som chauffør og rejseleder hos diverse rejsebureauer. Hans første fuldtidsjob i rejsebranchen var hos Benns Rejser, hvor han arrangerede grupperejser. Men han har også været bosat i en 3-års periode i den Italiensk hovedstad, Rom, som står hans hjerte særligt nært. Sidenhen startede han sit eget rejsebureau med speciale i studierejser til Italien, Grækenland og Frankrig. Gennem de seneste mange år har han arrangeret grupperejser til hele Europa, og i dag er Arne Doktor konsulent for Tiger Rejser/De Graa Busser. Han har mange favoritsteder, men Italien er hans absolutte yndling, og han har lavet mere en 100 guidede ture i Rom.

 

5. marts kl. 19.00 på Train: Når sandheden skal frem v/LarsChristiansen.

Han havde sin landsholdsdebut i 1992, han har spillet 338 landholdskampe og scoret 1503 mål! Lars Christiansen gav et åbent og ærligt - og ikke mindst hylende morsomt - foredrag om de nederlag og sejre hans liv har budt på. Foredraget var lavet i et samarbejde mellem Klub Østjylland, Århus Håndbold og FO-Aarhus.  På trods af enorm succes, har Lars alligevel kæmpet med angst og stress. I foredraget gik han helt tæt på den angst han fik i slutningen af sin aktive karriere. Han fortalte om årsagen, og om hvordan han efterfølgende har rejst sig igen. På trods at et seriøst indhold, hvor deltagerne kom helt tæt på, så oplevedes foredraget som positivt, fordi Lars i sine historier havde masser af sjove og inspirerende anekdoter.

 

11. marts: Livemagasinet.

Denne gang handlede det om kroppen og vores fascination af den i alle dens mere eller mindre veldrejede afskygninger, da der blændedes op for livemagasinet »Stiften Live« - et journalistisk sceneshow hvor man kunne blive klog på alt fra ekstrem kropsdyrkelse til løssluppen og sexet burlesque-dans. Hvem skulle nu tro, at en håndfuld overvægtige håndværkere kunne blive et seer-hit. Men det blev de, og onsdag aften kunne man igen møde smeden Søren Holm fra DR-serien »Rigtige mænd«, hvis krop og indstilling til kost gennemgik en drastisk ændring igennem programmerne. Før elskede han kager og bøfsandwich, men nu er han sund og helt i vater med tidsånden. Men hvad siger de skeptiske håndværkerkolleger til hans forvandling? Hvad er skønhed, og hvad er det, der får os til at føle os grimme? Spørgmålene om skønshedsbegreber og kropsdyrkelse blev stillet af Julie Krog Vistisen, og til at svare på dem, havde hun inviteret idehistorikeren og sociologen Cecilie Rimdal fra Aarhus Universitet. Som i premiere-udgaven i februar var det Julie Krog Vistisen, chefredaktør på Livemagasinet, der i samarbejde med Århus Stiftstidende havde skruet aftenens program sammen. Så der var garanti for både indsigt og underholdning, da der blev stillet skarpt på former og vægt, det grimme og det skønne.

Journalist Kirstine Sckerl, Århus Stiftstidende, havde inviteret Pernille Lund Olesen, burlesquedanser og direktør i teaterforeningen Cabaresque, til en snak om fænomenet burlesque, der i de seneste år har fået en revival på de små teaterscener i byen. Burlesque kan spores helt tilbage til midten af 1800-tallet, hvor den kombinerede sensualitet, satire, løssluppenhed og performance. Nu blomstrer burlesque igen - men hvad kan den og hvad skal vi bruge den til? spurgte Kirstine Sckerl. Som optakt til debatten vankede der en lille smagsprøve på burlesque.

 

17. marts kl. 19.00: Arne Doktor: Rejseforedrag om Rom.

Rom har gennem tiden fået mange tilnavne, blandt andet Verdens Hovedstad og Den evige Stad. Og ikke uden grund, for da vi havde Jernalder i Danmark, boede der ca. 1 million mennesker i Rom. De mange spændende bygninger fra det romerske imperium er ikke udstillet til ære for turisterne, men indgår som en naturlig del af den moderne by.

H.C. Andersen skriver i en af sine bøger fra et besøg i Rom, at et liv er ikke nok til at opleve byen. Der findes et utal af spændende seværdigheder, og i dette foredrag fortalte Arne Doktor også om den katolske kirkes indflydelse på såvel Italien som store dele af den øvrige verden, ligesom han gav et indblik i italiensk levevis, familiesammenhold og sociale forhold.

 

31. marts: Foredrag om De Hvide Busser

I slutningen af 2. Verdenskrig hentede De Hvide Busser danske og norske fanger hjem fra i de tyske koncentrationslejre. De hvidmalede busser havde røde kors på tag, sider, front og bag, så fjenden ikke forvekslede dem med militær. Arne Doktor kendte en af de vognmænd, som deltog i redningsaktionen, og denne aften fortalte han om de gribende og barske oplevelser.

 

15. april: Nils Malmros: En fortælling om filmene og mennesket

Et spændende og rørende foredrag, hvor filminstruktør Nils Malmros blandt andet fortalte om baggrunden for filmen Sorg og glæde, der bunder i en ufattelig tragisk hændelse. Nils Malmros er kendt som en af de vigtigste danske filmskabere, bl.a. for filmen Kundskabens Træ, der er blevet optaget i den danske kulturkanon for sin skildring af faldet fra barndommens uskyld. Malmros trækker ofte på egne erfaringer i sine film, og i første halvdel af foredraget vil han sætte lys på, hvorfor det er netop dér, hans film slår deres rødder. I anden halvdel gav Malmros tilhørerne et indblik i den mest tragiske hændelse i sine 70 år som menneske. En tragedie som kun få vil kunne sætte sig ind i og endnu færre forstå. Nu – 30 år efter hændelsen, har Malmros haft premiere med filmen Sorg og glæde, der skildrer den stærke historie. Malmros viste i løbet af foredraget klip fra filmen og redegøre for sin mest personlige film. Malmros har selv sagt om sine film: ”Med udgangspunkt i min egen opvækst har mine film handlet om uskyldstabet og om stadier på vejen til at blive voksen. De har kredset om den uforløste og ulykkelige kærlighed. Med min nye film vil jeg fortælle om at nå frem til den gensidige og modne kærlighed gennem den største sorg og glæde i livet. Det kan lyde stort, men jeg føler, at jeg har dækning for ordene.”

 

20. april: Aarhus’ identitet

Stiften-ambassadør Kim Bisgaard, partner i Culture By Innovation Lab, stod i spidsen for debat om byens identitet: ”Aarhus tilhører befolkningen. Bygninger er bare nogle, vi er i. De forgår” udtalte han til Stiftstidende. Kim er tidl. leder af Horsens Teater og Godsbanen i Aarhus. Med i panelet sad byudvikler Rune Kilden, stadsarkitekt Stephen Willacy, designer Ruth Crone Foster, Frontløber-leder Signe lund Juhler samt byrådspolitikere. Aftenen blev optaget på video, så debatten efterfølgende kunne leve videre.

 

22. april: Livemagasinet

Journalistisk sceneshow - en aften i de gode fortællingers navn, da Århus Stiftstidende og Livemagasinet sammen udfordrede journalistikkens formater. Publikum var inviteret med til at stille spørgsmål, kommentere, klappe og le. For vi mødes i et og samme rum. En aften. Et sted.

http://kluboj.lokalklub.dk/livemagasinet-apr

 

29. april: Debat om demens.

Antallet af danskere der rammes af demens vokser eksplosivt i disse år. Cirka 90.000 lever med sygdommen, men tallet ventes i 2040 at være steget til 155.000. FO-leder Torben Dreier, der også var ordstyrer, havde sammensat et panel af personer, der til dagligt har sygdommen inde på livet: eksperter, politikere og pårørende. "Hvordan støtter vi personer med demens og deres netværk og hvilke udfordringer er der". Hanna Frühstück, demenskonsulent: Hvad er demens? Forskellige perspektiver og støttemåder? Hollands landsby / Skotland . http://www.information.dk/315052 Passer systemet til borgerne? Poul Erik Jacobsen pårørende til en dement, Ilse Klinke pårørende til en dement.

 

Kærlig kommune og demens  v/ Annemarie S. Zacho-Broe,  Sundhedschef i Aarhus kommune. Spørgsmål og kommentar fra salen. Respons på aftens oplæg v/ Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen i Danmark: Matcher de tilbud, vi har i byen de drømme vi har for de demente.

Udstilling med historier og billeder om demens i Stiften Loungen i FO-byen.

 

7. maj: Ulighed.

Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance og Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening diskuterede ulighed og fattigdom i dagens Danmark. Skal kontanthjælpen sættes ned for at få folk i arbejde? Og hvad gør man for at afhjælpe sundheds- og alkoholproblemer f.eks. Hvordan får vi flere til at tage en uddannelse - og mange andre spørgsmål var i spil.

 

26. maj: Hvad skal vi med somalierne?

Fokus på diskrimination og beskæftigelse. Ordstyrer Ole Jessen. Der bor ca. 4000 med somalisk baggrund i Aarhus, halvdelen af dem er under 20 år. Bl.a. Gert Bjerregaard (V), Jette Jensen (EL) og Khaled Hussein Ahmed deltog i debatten, der bl.a. berørte diskrimination, kønsroller, uddannelse, radikalisering og kriminalitet.

 

1. juni: Kom og mød kulturredaktionen.

Om nytænkning og innovation. Avisen vil gerne endnu tættere på sine læsere og kilder og inviterede dem til at komme og fortælle om de ting, de synes fungerer i Stiftstidendes kulturdækning eller om de ting, der ikke gør. Der var plads til forslag om forbedringer, ændringer m.v. Chefredaktør Jan Schouby var til stede.

 

10. juni: Iværksættere

Er vilkårene for iværksættere i Aarhus gode nok? og kan de gøres bedre? Adrian Fey fra Culture Works var ordstyrer og satte fokus på nye arbejdsfællesskaber og erhvervslivets rolle i forhold til de nye firmaer, samt politikernes rolle i forhold til iværksættere. Desuden debatteredes iværksættermiljøets betydning for byområder og byudvikling. I panelet sad bl.a. Nico Grünfeld fra det nye parti Alternativet og iværksætter Sissel Hansen, som har udgivet en Start Up Guide.

 

13. juni: Valgmøde

Jonas Dahl (SF), Nicolai Wammen (S), Jacob Ellemann-Jensen (V) og Jens Salling (K) debatterede bl.a. integration, togfond og timedrift mellem de store byer, ny lufthavn i Aarhus, jobskabelse, kontanthjælpsloft, finanskrise. Ordstyrer: chefredaktør Jan Schouby.

 

30. juni: Åbent redaktionsmøde

Stiften inviterede læserne/kunderne til et offentligt redaktionsmøde, hvor de kunne overvære redaktionsmødet og desuden komme med idéer og give deres mening til kende. Hvad er deres behov? Og hvordan kan avisen/platformene dække det?

21. sept.: Rasmus Tantholt (Musikhus Aarhus)

Det var Rasmus Tantholdts oplevelser som krigsreporter i krigshærgede områder – PT Syrien, der var omdrejningspunktet for foredraget. Inden han blev vært i »Dags Dato« har Rasmus Tantholdt de seneste 10 år været korrespondent for TV 2 i konfliktområder, især i Mellemøsten. Med sit job som korrespondent for TV 2 har han flere gange været helt tæt på bombesprængninger, og hans arbejde kan som få andre beskrives som et, hvor kuglerne bogstaveligt talt flyver om ørerne på ham. Tidligere har han blandt andet været i Irak, i Kabul, og i Egypten oplevede han og hans fotograf, at deres bil blev overfaldet af en vred menneskeflok med knive og køller.

 

24. sept.: Fodboldstadion til Aarhus?

Aarhus mangler et rigtigt fodboldstadion. Det er de fleste fodboldtilhængere enige om. Men hvordan bliver drømmen om et fodboldstadion til mere end en drøm? Det forsøgte Fan Trust Aarhus og Århus Stiftstidende at besvare, dar de inviterer til debat- og idemøde. På mødet samledes politikere, arkitekter og fodboldfolket for første gang til en dialog om ønsket om et ny stadion. Nærmest siden ombygningen af Aarhus Stadion for 15 år siden har der været debat i Aarhus om byens stadion og indretningen til fodbold. En debat, der i det sidste par år har fået nyt liv i form af offensive udmeldinger fra AGF og ikke mindst fra tilhængerne, der har et varmt ønske om et stadion uden løbebaner. 

- Der er mange fodboldfans i byen, som ønsker et nyt stadion til Aarhus eller en ombygning af det gamle. Men ofte stopper debatten dér - ved ønsket. Men vi vil gerne bringe ambitionen videre og gøre den mere konkret for at få ambitionen et skridt videre. Det kan sådan møde forhåbentlig bidrage til, sagde Mathias Rønn Waack-Möller, der er formand for Fan Trust Aarhus, som er en forening af aktionærer og fans af AGF.

- Vi er sat i verden for at tjene tilhængernes sag. Derfor ligger et nyt stadion os meget på sinde, og vi mener, at det både er i fodboldfolkets og i byens interesse, hvis der kommer en løsning, tilføjede Mathias Rønn Waack-Möller

På mødet deltog kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V), samt gruppeformand for SF og medlem af teknisk udvalg i Aarhus Kommune, Jan Ravn Christensen (SF). Politikerne fik selskab af direktør i Aarhus Elite, Jacob Nielsen soml fortalte om AGF’s ambitioner og ønsker på stadion-området, mens arkitekt Mikkel Wienberg fra Friis & Moltke, arkitekterne Thomas Mau og Svante Griffel fra Mauhaus fremlagde to konkrete eksempler på en løsning.  Derudover deltog by-udvikler og best.medl. i Aarhus Fremad, Rune Kilden, Henrik H. Brandt, direktør i Idrættens Analyseinstitut, samt chefredaktør for Århus Stiftstidende, Jan Schoubye.  Ordstyrer: Søren Højlund Carlsen.

Mødet var arrangeret af Fan Trust Aarhus i samarbejde Aarhus Stiftstidende

 

28. sept.: Rum til de skæve, fattige og udsatte

”Sager der Samler” sætter fokus på nye steder og andre måder at være sammen på. Så der er plads til alle. Debat om idéer a la Skraldecaféen og DHL-stafet for udviklingshæmmede. Socialrådmand Thomas Medom og stadsarkitekt Stephen Willacy kommenterede idéerne. Foreningen Sager der Samler er for aktive medborgere, der gerne vil føre nye idéer ud i livet. Skraldecaféen er et pop-up-spisested (f.eks. i Rådhusparken i september), hvor den gratis mad er lavet af varer, der ellers skulle være kasseret. Formålet med Sager der Samler er at finde nye måder at bruge hinanden på og opdage, hvordan mangfoldighed kan berige hverdagen.

Paul Natorp fra Sager der Samler styrede debatten.

 

27. okt.: Strøget gennem 200 år

Forfatter Lars Svendsen udgav sidste år bogen "Strøget i Smilets by" i anledning af 160 års jubilæet og med udgangspunkt i den fortalte han historier om gamle og nye forretninger, om forlystelseslivet, banegården, den katolske kirke og meget andet. Lars Svendsen har siddet i gadeforeningens bestyrelse i 35 år, så han kender om noget til Strøgets liv og historie

 

12. nov.: Mød forfatterne bag bogen “Lær”

Professor Lene Tanggaard og forskningsassistent Tue Juelsbo aflyste jagten på den gode idé og den helt rigtige inspiration. Begge dele kommer ud af det lange, seje daglige træk, så vi skal smøge ærmerne op og gå i gang. Det vil skabe kreativitet, og alle kan lære at udvikle den.

»Kreativitet er meget mere ’business as usual’, end vi tror. Man skal arbejde i dybden med et fag. Når man kender det, kan man se, hvor der mangler udvikling og fornyelse. Hvad kan jeg tilføre og gøre bedre? Det giver en kvalificeret ideudvikling,« mener Lene Tanggaard, der fortalte om »Lær« og arbejdet med den. Desuden interviewede hun prof. dr.med. Peder Charles fra Aarhus Universitet, der i mange år har arbejdet og forsket i videreuddannelse af læger. Han medvirker i bogen og er manden bag begrebet accelereret oplæring, en revitalisering af mesterlærebegrebet.

Der blev også mulighed for at netværke og hyggesnakke.