LitteratureXchange

LitteatureXchange

10. juni kl. 10.30-16.00: Er litteratur sundt?

Hvad svarer forskere, politikere og aktører inden for feltet, på spørgsmålet: Er litteratur sundt? Det fik man svar på ved denne heldagskonference, der satte fokus på litteraturens evne til at understøtte sundhed og trivsel. Konferencen var for alle – hvad enten man arbejder professionelt med feltet, er nysgerrig på mulighederne eller simpelthen er på jagt efter gode argumenter for at tilbringe flere timer i sofaen med en god bog.

Program 

10.30: Velkomst ved Rabih Azad-Ahmad, Rådmand, Kultur og Borgerservice og Christian Budde, Rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.

10.40: Introduktion til Jane og Philip Davis og The Reader Organisation ved direktør for Læseforeningen Mette Steenberg. 

10.45: Stifter og leder af The Reader Organisation Jane Davis i samtale med litteraturprofessor ved Centre for Research in Reading, Philip Davis om arbejdet med at skabe en verdensomspændende læserevolution og resultaterne af arbejdet.  

11.30: Oplæsning fra digtsamlingen Hindebæger ved forfatter og næstformand i foreningen Kunst og mental sundhed, Anna Rieder.

11.35: Paneldebat: Er Litteratur sundt?  

Paneldeltagere:  

Rabih Azad-Ahmad, Rådmand, Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 

Christian Budde, Rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune  

Birgit Bundesen, Overlæge ved psykiatrisk center Amager og leder af Nationalt center for kunst og mental sundhed 

Andreas Roepstorff, Professor ved Interacting Minds Centre og institutleder ved kultur og samfund ved Aarhus Universitet 

Ordstyrer: Marie Østergård, bibliotekschef for Aarhus Bibliotekerne 

 

12.10: Litteratur i brug. Læseforeningen ved koordinator for familieindsats Anna Liv  Bolther, Nationalt center for kunst og mental sundhed ved leder af centeret og overlæge på Psykiatrisk hospital Amager Birgit Bundesen og Skrivekunstskolen ved daglig leder Christian Djurhuus fortæller kort til deres arbejde med kultur og sundhed og introducerer til de efterfølgende workshops. 

12.30: Frokost

13.30: Prøv det på egen krop. Skrive- og læsegruppeworkshops ved Læseforeningen, Fortællecentrum og Skrivekunstskolen. Post.doc. ved Museum Ovartaci, Brian Benjamin Hansen, holdt oplæg om sin forskning, der fokuserer på Ovartacis selvbehandling gennem kunsten (på dagen valgte deltagerne én workshop eller oplæg efter først-til-mølle-princippet).  

14.30: Oplæsning af samskrivningsværk ved forfatter Anna Rieder og læge Birgit Bundesen.

15.00: Forfatter Siri Hustvedt i samtale med lektor ved Aarhus Universitet Anne Line Dalsgaard om sine erfaringer med at bruge skrivning og læsning som krisehåndtering (Siri Hustvedt deltog digitalt).  

Konferencier på dagen: Marie Østergård, bibliotekschef for Aarhus Bibliotekerne 

 

Gratis rundvisning på det nye Museum Ovartacci

Museum Ovartaci genåbner foråret 2023 i nye lokaler i kulturbunkeren. Dog var det denne dag muligt at opleve særudstillingen ’Ovartaci i Venedig’, der formidler vigtigheden af Ovartacis deltagelse i en af verdens mest prestigefulde kunstbegivenheder Venedig Biennalen. Udstillingen koblede en sansemættet samling af indtryk fra Venedig og Biennalen og en række Ovartaci værker, der sammen bragte Biennalens tematikker om blandt andet kropsforvandlinger, teknik og besjælinger i spil. Museets rundviser introducerede til udstillingen og fortalte kort om planerne for det nye museum.

Konferencen indgik i arbejdet med at gøre Aarhus til en UNESCO-litteraturby. Samarbejdspartnere: Læseforeningen, FO-Aarhus, KOSA, Aarhus Universitet og Skrivekunstskolen.

Sted: Kulturhus Bunkeren, Olof Palmes Alle 11, Aarhus N.

 

10-13. juni: GenklanG - tanker og toner i Marselisborgskov: En musik litterær vandring.

”Jeg tænker på den puklede glæde, der minder om sorg.” Louise Juhl Dalsgaard.

Med udgangspunkt i Louise Juhl Dalsgaard erindringscollage ’Ting jeg tænker på’ og

nykomponeret cellomusik af Line Felding tog instruktør Isabelle Reynaud deltagerne med på den

musiklitterære vandringer GenklanG - tanker og toner i Marselisborgskov. I en vekslen mellem oplæsning af Dalsgaard og musik af Felding bevægede deltagerne sig gennem landskabet og dannede den bund, som toner og ord vokser i og derved åbnede op for alt det, som vækker resonans på tværs af forskelligheder.

Spilleperiode: fredag den 10/6 kl. 15.00, lørdag 11/6 og søndag 12/6 kl. 10.00 og 14.00, mandag 13/6 kl. 15.00. Varighed: ca. 70 min

Sted: Skoven overfor indgangen til Marselisborg Dyrehave, bus 31 – stoppested Ballehage.

Samtale/Debat: I en afsluttende samtale med kunstnerne havde publikum mulighed for at debattere og udveksle de tanker, der opstod i samspil mellem GenklanG og naturen.

 

Tanker har vi alle, det har vi til fælles, men med de seneste to års pandemi, isolation og nu krig har tankerne ofte været vores faste og måske eneste følgesvend. Med GenklanG ønskede man igen at åbne op, skabe rum til at dele tanker og toner under åben himmel – sammen, gående og sansende. Tanker er lagret i kroppe på tværs af tid og sted, præcis som toner er lagret overalt. I naturen, i vindens susen og fuglenes skrig, men også i os mennesker: Lyden af hjerteslag, listefødder og et tikkende ur. Vi genkender det alle, måske lidt forskelligt, men alligevel skaber disse tanker genklang i hver af os. GenklanG tog afsæt i fællesskabet, resonansen imellem os, imellem tanker, toner og landskaber – både de indre og de ydre.

GenklanG handlede om resonans, om det rum, der opstår, når musik, ord og landskab mødes i mennesker. Et opmærksomt rum, der bliver større, jo flere vi er om at dele og sanse det sammen: lytte, se, mærke, høre, dufte. Deltagerne blev medskabere, de sansede, koblede, åbnede og samlede det alt sammen i nye klange, i ny musik og erindringer på tværs af forskelle og livshistorier. Instruktør Isabelle Reynaud ville med den musiklitterære vandring GenklanG udfordre de vante grænser mellem individ og fællesskab, mellem musik og litteratur, mellem kultur og natur.

Debatten og samtalen var en integreret del af GenklanG. Efter hver vandring blev deltagerne inviteret til, sammen med forfatter, instruktør og musiker at diskutere en række emner, der meldte sig i kølvandet på publikums møde med Dalgaards tekster, Feldings kompositioner samt sansningen af Marselisborgskoven. Debatten varede mellem 20 og 35 minutter - helt afhængig af antal deltagende og vejret. Mellem 80 % og 100 % deltog i debatten.

 

Følgende to temaer i blev debatteret:

Forholdet til natur: Hvordan kan vi knytte nye minder til naturen og skabe en større sammenhæng mellem naturen og os selv, så vi passer bedre på vores natur? Håbet var, at publikum ville opleve en anderledes nærhed og forbundenhed til naturen i GenklanG, at den nye oplevelse af sammenhæng gav dem inspiration og eftertanke til at tage den opmærksomhed med videre i hverdagslivet og inspirere til omsorg og ansvar for den fælles natur.

Indblik i indre liv: Normalt går vi rundt og aner ikke, hvad folk omkring os tænker på. Bliver vi mere tolerante og måske mindre selvkritiske, hvis vi får indblik i andre menneskers indre associationsrækker? Kan vi herude i naturen og med kunsten åbne for nye refleksioner?

Deltagerne samtalte om hvordan deres tanker flyder i associationer, og hvordan de kunne forestille sig at dele egne og høre om andres. Har det relevans for inklusion, tolerance, selvværd, følelse af fællesskab m.m.

 

Fakta om vandringen

Der var 10 vandringer i alt. 2 vandringer per dag i perioden 10 - 15. juni 2022. Vandringen var for ALLE og varede samlet 60 min. samt 20 min. debat. Der var plads til 25 deltagere per vandring, der startede og sluttede ved Dyrhavens parkeringsplads.

 

Samarbejde Teater Carbon & Aarhus Litteraturcenter

Carbon med instruktøren Isabelle Reynaud har stor erfaring med sitespecifikke performance i det offentlige rum, hvor hun tager udgangspunkt i spillestedets særprægede DNA, i at inddrage personlige erindringer og sanseliggøre dem gennem lyd, lys og duft. Aarhus Litteraturcenter arbejder for et levende og mangfoldigt litteraturmiljø i Aarhus og er interesserede i at formidle litteraturen udover de klassiske, faglige grænser. Det gøres bl.a. ved at udvikle tværkunstneriske initiativer og dermed tænke litteratur i nye sammenhænge.

 

Et par reaktioner fra deltagere:

”Aarhus- folk! I må godt unde jer selv dette én af de nærmeste dage” v/Karen, deltagende publikum – Opslag på bl.a. facebook.

”I gav mig nye ører at høre med og øjne at se med. 1000 tak!” v/Bodil, 65 år.

”En stjernestund i skoven” v/Henrik, 73 år.