CTRL+ALT+DEMENS

CTRL+ALT+DEMENS - skaber en mere demensvenlig by

Teaterforestillingen i Bruuns Galleri prægede fra 2. febr. aarhusianere til at være mere åbne over for at hjælpe mennesker med demens. Ældrerådmanden og kulturrådmanden deltog i premierearrangementet 2. febr. kl. 18.45.

Forestillingen CTRL+ALT+DEMENS spiller 2.-4. og 8.-10. febr. i Bruuns Galleri på 2. sal i lokalet over for Foot Locker og gjorde aarhusianere klogere på demens. Oplevelsen var gratis og skulle være med til at skabe oplysning og en mere demensvenlig by, sagde rådmand.Teatergruppen Teater Fluks havde i samarbejde med Sundhed og Omsorg lavet en 30 minutters forestilling til aarhusianerne om demensens mysterier:

- Vi vil gøre Aarhus til en by, der skaber endnu bedre rum og tid til mennesker med demens. Derfor kan kunstnere med deres virkemidler skabe endnu mere opmærksomhed hos flere aarhusianere. Jeg håber, at borgerne både får en stor oplevelse og et indtryk af, hvorfor vi skal skabe en mere rummelig by over for mennesker med demens, sagde Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

- Kulturen har måske aldrig haft så stor betydning som nu. Kulturen skaber dannelse, sunde fællesskaber og identitet. På den måde er kulturen en af hjørnestenene i vores demokrati. Det er derfor helt oplagt at benytte et kulturhovedstadsår til involverende teater, som tager fat i en vigtig samfundsdagsorden som demens. Det er med til at gøre aarhusianerne endnu mere stolte af deres by og øge sammenhængskraften i vores samfund, sagde Rabih Azad-Ahmad, rådmand, Kultur og Borgerservice.

Teater Fluks bød kunder i Bruuns Galleri direkte inden for i forestillingen, og man kunne også booke en plads på forhånd. Det var de to scenekunstnere Sara Fink Søndergård og Rasmus Malling Lykke Skov, som førte publikum igennem forestillingen, og det foregik i grupper på op til 6 personer.

- Det har været afgørende for os at få frie hænder til at at skabe den kunstneriske oplevelse. Selvom vi ikke kan vide, hvordan demens opleves hos de mennesker der rammes, så er der mange formodninger. Billedsproget omkring demens er stærkt og fordommene endnu stærkere. I vores forestilling går vi et lag dybere end den traditionelle oplysningskampagne og tilbyder en kunstnerisk oplevelse af det dybe slør og tabet af sindet, sagde Rasmus, Teater Fluks.

- Allerede med titlen CTRL+ALT+DEMENS fornemmer vi dybden og historierne. Oven på et liv fyldt med muligheder, mister vi kontrollen. Glemslen tager fat og vores opfattelse af virkeligheden forvrænges, sagde Sara, Teater Fluks.

Forestillingen blev støttet af Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune og FO-Aarhus.

Sundhed og Omsorg arbejder tæt sammen med mange aktører i Aarhus om at gøre byen mere demensvenlig. Rema1000 er i gang med at gøre deres butikker demensvenlige, og der er et stærkt samarbejde med både taxa-vognmænd, buschauffører og Politiet om at skabe mere kendskab og forståelse for mennesker med demens.

 

Fra Thomas Chemnitz, Aarhus Kommune har vi modtaget følgende:

Evaluering af projektet med at skabe synlighed i Aarhus af demensvenlig by med teaterforestillingen CTRL+ALT+DEMENS: Forestillingen gav en ny form for samarbejde med både et teaterselskab og Bruuns Galleri. Alle parter har kun oplevet positive synergier af samarbejdet. Vi fik omtale i flere aviser, herunder anmeldelser i Stiften og Information, og indslag på TV2/Østjylland. Indslaget på TV2/Østjylland har betydet, at de i denne uge følger op med flere demensvenlige indslag. Publikum har skrevet en lang række positive tilkendegivelser i gæstebogen, som jeg vil dele på et senere tidspunkt. Der blev gennemført 70 forestillinger med 350 publikummer, som svarer til en belægning på 81 procent. Flere andre kommuner har vist interesse for forestillingen. Det seneste jeg har hørt, er at kunstnerne formentlig skal optræde med forestillingen i Horsens til en festival. Teater-gruppen har forpligtet sig til, at de nævner Sundhed og Omsorg som medproducent i forbindelse med annoncering af fremtidige forestillinger.

Jeg har holdt et oplæg om tilblivelsen af forestillingen. Det skete ved et såkaldt Pecha Kucha arrangement  23. februar. Oplægsholderen har 6 minutter og 20 sekunder til at fyre 20 slides af, som automatisk er sat til at vare 20 sekunder hver. Stor interesse og ros til initiativet fra de tilstedeværende mere end 100 tilhørere i Teater Gruppe 38 i Mejlgade.

 

Yderligere oplysninger

Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg. Tlf. 21 65 99 58

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand, Kultur og Borgerservice. 40 22 87 99 (via Michael Japp)

Rasmus Malling Lykke Skov, Teater Fluks. Tlf. 61 30 50 87

Teater Fluks er et uafhængigt århusteater, der arbejder med intime og fysiske teaterkollager, samt performance-installationer der gør indtryk. Teatret tager udgangspunkt i grundig research, personlige fortællinger/refleksioner og fysiske sekvenser og skaber vedkommende forestillinger med et højtaktuelt indhold.