Opgang2 Viden

Opgang2 Viden: Når kunst møder mennesker

Kulturinstitutionen OPGANG2 har gennem mere end 40 år arbejdet med kunst. Billedkunst, filmkunst, teater og musik og altid med kunsten som et middel til udvikling, perspektivering og debat. I samarbejde med FO-Aarhus præsenterede OPGANG2 i starten af 2020 en række oplæg, der delte ud af alt denne akkumulerede viden i regi af den nye afdeling, OPGANG2 VIDEN.

”Det ligger i folkeoplysningens DNA, at den skal give mennesker redskaber til at begå sig i den tid og den verden, de lever i. Det er præcis den samme tankegang, som alle årene har drevet OPGANG2s virke. Om det har været igennem debatskabende teater eller i unges arbejde med teater og kunst, har kunstens møde med mennesket, og hvad der så sker, været essensen,” sagde OPGANG2-chef Søren Marcussen gennem 47 år.

Formatet var en række månedlige eftermiddagssaloner, afholdt i FO-Byen, Vester Allé 8, fra 16.00-17.00. Inspirerende og perspektiverende små indspark, lige efter fyraften. Gratis og åbne for alle.

 

23. januar: Livshistorier og hjerteblod gennem et halvt århundrede - historien om OPGANG2 gennem 40 år, fortalt af daglig leder Per Kjærgaard Paulsen. Hvordan virker et mange-facetteret moderne kulturhus i hjertet af Aarhus anno 2020?

 

Den 26. februar kl. 16-17.00: Tyve Spørgsmål til dramatiker Pia Marcussen.

OPGANG2 inviterede, i samarbejde med FO-Aarhus og Gyngen, til et kig indenfor i dramatikerens værksted. Man kunne blive klogere på moderne dansk dramatik, for og om unge, da Opgang2 inviterede indenfor til en Q&A med den prisvindende dramatiker Pia Marcussen, der var højaktuel med Reumertvinderen 4 EVER på Aarhus Teater (Stiklingen, 18.-29. februar). OPGANG2 faciliterede spørgsmål, men publikum fik også mulighed for at stille spørgsmål til Pia, der ud over dramatiker også er kunstnerisk leder i OPGANG2.

Sted: Gyngen, Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C

 

11. marts kl. 16-17.00: Filmskaber og OPGANG2-chef Søren Marcussen fortalte om sit arbejde med portræt- og dokumentarfilm, med udgangspunkt i blandt andet filmen ”Det vi husker”, der havde premiere på dette års Palæstina Filmdage i Øst for Paradis, lørdag d. 14. marts 2020. Filmen indgik i Opgang2-arrangementrække – som denne ene gang afholdtes i Øst for Paradis lørdag klokken 16:00 med dialog efter filmen.


27. sept. kl. 18.00: Et hjerte til Beirut - strejf af natten, der strøg afsted, habibi

- og 28. okt. kl. 10-11.00: Formiddagspoesi: strejf af natten, der strøg afsted, habibi - i foredragssalen i Vester Alle 8, FO-byen.

Vi lever i en tid med afstand mellem mennesker – ikke kun på grund af virussituationen – men fordi vi føler os fremmede over for hinanden og i særdeleshed over for dem, der ikke ligner os, taler et andet sprog og har en anderledes kulturel baggrund. En afstand, der kan føre til fremmedhad, mistænkeliggørelse og polarisering. Men der findes en kraft, der kan få os til at nærme os hinanden og endda få os til at mødes om livets store spørgsmål med nysgerrighed og undren, nemlig den kraft, der udspringer fra poesien. Med sit sanselige sprog kan digte udtrykke noget af det, vi mennesker er fælles om – livet, døden, kærligheden, og det gælder, hvad enten man bor i Gellerup, eller Aarhus midtby.

OPGANG2 og Arabisk Dansk Kulturhus afholdt et poetisk arrangement, med digte og musik i Stars Festlokaler, Holmstrupgårdvej 18, 8220 Brabrand. Der blev samlet ind til nødlidende familier efter eksplosions-katastrofen i Beirut. Aftenen bød blandt andet på en håndfuld digte fra Søren Marcussens digtsamling ”aldrig før” på dansk og i arabisk oversættelse, ved Imad Kawash. Oplæsningerne var akkompagneret af musikerne Mads Horsbøl og Bilal Chabaan.

Arrangementet var støttet af Kulturministeriets pulje til kunstneriske sommeraktiviteter og FO-Aarhus’ debatpulje.

Medvirkende: Søren Marcussen, Imad Kawash, Mads Horsbøl, Bilal Chabaan, Moussar Habani, Abdulnasser Badran (nay-fløjte), Housam Zamzam og PC Asmussen.

Arrangementerne var gratis.